Herzogin Anna Amalia-bibliotheek gaat weer open – niet meer dan 300 bezoekers per dag

weimar1.jpg

Op 2 september 2004 werd door brand enorme schade aangericht in een van de mooiste historische bibliotheken van Europa. De Herzogin Anna Amalia-bibliotheek in Weimar.

weimar2.jpg

De brand begon op de derde verdieping, die geheel is uitgebrand, maar door het bluswater, rook en roet werden de verdiepingen daaronder ook uiterst zwaar beschadigd. In totaal zijn 50.000 boeken en manuscripten verbrand en 62.000 boeken liepen water- en roetschade op. Voor de vervanging en restauratie van de boeken is inmiddels 17 miljoen euro bijeengebracht, maar dat is nog maar een kwart van de benodigde 67 miljoen euro. (Zie hier voor een gedetailleerd overzicht van de brand en de schade.)

De restauratie van het gebouw is nu gereed en op 24 oktober 2007 zal de officiŽle heropening plaats vinden. Het publiek is weer welkom vanaf 1 december, maar men heeft als ‘beschermende’ maatregel ingevoerd dat per jaar niet meer dan 90.000 bezoekers tot de prachtige pronkzaal worden toegelaten.
Om bij de 261 gelukkigen te horen die per dag worden toegelaten is reserveren noodzakelijk en er zal ongetwijfeld een lange wachtlijst ontstaan.

Meer over de geschiedenis van de bibliotheek. weimar3.jpg

Studiecentrum
Ook de Anna Amaliabibbliotheek kampte, zoals veel bibliotheken, al lang met ruimtegebrek. In februari 2005 is een uitbreiding gereed gekomen die zeker ook een bezoek waard is. Naast ondergrondse opslagruimte die plaats biedt aan 1 miljoen boeken, is het vooral de ‘boekenkubus’ die een waardige moderne tegenhanger is van de oude rococo-zaal.

Deze ‘kubus’ is ingepast in een binnenplaats en voorzien van een glazen dak. Eromheen liggen studiezalen en werkruimtes.

Projectpagina bij het architectenburo Bartz/Schmitz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *