(T) Minister Plaskerk opent tweede editie van ‘Nederland Leest’

nederl-leest1.jpgIn de Openbare bibliotheek Den Haag is vanmorgen de promotiecampagne ‘Nederland Leest’ van start gegaan.
Minister Ronald Plasterk van OCW heeft vanochtend in de Haagse openbare bibliotheek het officiŽle startschot gegeven voor de tweede editie van Nederland Leest. Dit jaar staat het maatschappelijk geŽngageerde boek De gelukkige klas van de schrijver en onderwijzer Theo Thijssen centraal. In dagboekvorm schetst deze pleitbezorger van goed onderwijs het leven in een klas rond 1900. Vanaf vandaag wordt het boek in een totale oplage van 957.500 exemplaren gratis uitgedeeld door de openbare bibliotheken aan hun leden. Met de oproep het de komende weken te lezen en er met elkaar over te discussiŽren.

nederl-leest3.jpgDe totale oplage van 957.500 exemplaren bestaat uit drie edities: 846.500 exemplaren worden uitgedeeld aan de leden van de openbare bibliotheken. 101.000 exemplaren worden dankzij financiŽle steun van Stichting Lezen verspreid onder leerlingen van klas 4-havo en vwo. En 10.000 exemplaren zijn onderdeel van de wedstrijd Nederland Leest, Nederland Ontwerpt, welke samen met Premsela – Dutch Platform for Design and Fashion wordt georganiseerd. Hierbij worden lezers en kunstacademiestudenten uitgenodigd zelf een omslag te ontwerpen.

Jan Siebelink schreef de Lofrede op dit boek. Als onderdeel van de nationale aftrap, onthulde minister Plasterk aan de gevel van de bibliotheek een straatnaambord. Een deel van het Spui is daarmee voor de duur van de campagne omgedoopt tot Theo Thijssenplein. In circa honderd gemeentes in het land wordt dit initiatief door bibliotheken gevolgd.

(tekst CPNB) – Zie voor uitgebreide informatie de website Nederland Leest.

nederl-leest2.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=cw9QAw4ozwgLeave a Response