Maritieme bibliotheek in Rotterdam bestaat 150 jaar

maritiem2.jpg

Het Maritiem Museum Rotterdam viert 4 november 2007 het honderdvijftigjarige bestaan van de bibliotheek van het museum.

De oudste maritieme bibliotheek van Nederland bevindt zich in Rotterdam en wel in het Maritiem Museum. Hier kunnen nog steeds de oude kostbare werken worden geraadpleegd maar de bibliotheek fungeert vandaag de dag vooral als een modern maritiem documentatie- en informatiecentrum.

Oorspronkelijk bezit Prins Hendrik
De Bibliotheek is ontstaan in de Koninklijke Nederlandsche Yacht-Club (het huidige Wereldmuseum) in de jaren vijftig van de 19de eeuw. Prins Hendrik (de Zeevaarder) legde er de basis voor. Bij de vorming van het Maritiem Museum ‘Prins Hendrik’ in 1874 werd de bibliotheek hieraan toegevoegd. In het gebouw aan de Willemskade groeiden museum en bibliotheek aanmerkelijk en toen in 1948 een eigen gebouw aan het Burgemeester s’Jacobplein werd betrokken, was er reeds sprake van een aanzienlijke bibliotheek. In het huidige museum aan de Leuvehaven neemt de omvangrijke bibliotheek een prominente plaats in.

Grootse collectie
Er is een grote hoeveelheid literatuur voorhanden over de maritieme geschiedenis van met name van Nederland, maar ook van de rest van de wereld, met de nadruk op West-Europa en Noord-Amerika. De literatuurcollectie bestaat uit ca. 30.000 boektitels en ruim 1.300 lopende en afgesloten serie van tijdschriften, jaarboeken en -verslagen.

Een aantal belangrijke particuliere verzamelingen maken inmiddels hiervan onderdeel uit, zoals die van historicus L.L. von Münching, journalist Barend Maaskant en havenbaron W.A. Engelbrecht. Ook onderdeel van de bibliotheek is de vrijwel complete verzameling scheepsregisters van Lloyd’s en Veritas, die een onmisbare bron voor onderzoek vormen.
In de 150-jarige historie van de bibliotheek is het oorspronkelijke bezit van Hendrik de Zeevaarder uitgebouwd tot een modern maritiem documentatie- en informatiecentrum.

De bibliotheek is gratis toegankelijk . De openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag en elke eerste zaterdag van de maand, telkens van 10-17 uur (gesloten op maan-, zon- en feestdagen).

4 november – jubileumdag
Ter viering van het jubileum is er op deze zondag een speciaal programma samengesteld. Zo worden alle titels die de bibliotheek extra in bezit heeft, ter verkoop aangeboden, zijn er lezingen en rondleidingen. Tot slot wordt er een ‘Maritiem Dictee’ gehouden, opgesteld door journalist Bram Oosterwijk.

maritiem1.jpgOne Response to “Maritieme bibliotheek in Rotterdam bestaat 150 jaar”

 1. paul gorter schreef:

  GEACHTE LEZER,

  ONLANGS KOCHT IK HET BOEK SEETEUFEL VON GRAF FELIX V. LUCKNER.
  MET DAARIN HET EX LIBRIS VAN L.L.VON MUNCHING EN AANKOOPDATUM IN RODE STEMPEL 26 JULI 1953
  VIA GOOGLE KWAM IK ER ACHTER DAT JULLIE EEN DEEL VAN ZIJN BIBLIOTHEEK HEBBEN. INDIEN BELANGSTELLING BIED IK JULLIE DIT BOEK UIT 1922 IN HET DUITS AAN VOOR 22,50 INCLUSIEF VERZENDKOSTEN, NAMENS
  NOSTALGIEBOEK,
  PAUL GORTER

Leave a Response