Kalenders 2013 – scheurkalenders…

De ‘donkere dagen’ van het jaar zijn weer aangebroken. Traditiegetrouw zullen we in december weer enkele dagen inruimen voor het uitwisselen van geschenken, waarbij boeken en kalenders nog altijd geliefde kadootjes zijn. In een aantal afleveringen zal boekendingen wat suggesties op dit gebied aandragen. Vandaag een aantal scheurkalenders, die best wel eens wat langer mee zouden kunnen gaan dan de eerste tien dagen…

• Peter Steinz
lezen &cetera – scheurkalender van de wereldliteratuur
Uitgeverij en boekhandel Van Gennep bv
ISBN 9789461641526, verkoopprijs € 16,90 | bestel

Pieter Steinz beweegt zich, net als in de gelijknamige gids, kriskras over het web van de wereldliteratuur, aan de hand van 365 vragen en antwoorden, tips en anekdotes, mini-essays en verrassende dwarsverbanden. Een luchtig en leerzaam overzicht van de wereldliteratuur!

• Raban Ruddigkeit, Lars Harmsen
Typodarium 2013 ; The Daily Dose Of Typography
Hermann Schmidt Verlag
ISBN 4260172810340, verkoopprijs € 19,99 | bestel

Deze Engelstalige kalender is samengesteld uit 365 lettertypen uit 33 verschillende landen. De kalender wordt geleverd in een fraai doosje waarin de afgescheurde velletjes bewaard kunnen worden. meer afbeeldingen

• Ester Naomi Perquin en Menno Hartman
Poëziekalender 2013
Uitgeverij G.A. van Oorschot
ISBN 9789028242258, verkoopprijs € 15,00 | bestel

Van Oorschot poëzie, of Tiradepoëzie, heeft de naam verstaanbare poëzie te zijn: de poëzie van Vasalis, Herzberg, Kopland en Morriën. Maar daarnaast levert bijna zeventig jaar uitgeven en vertalen zoveel meer op: Verlaine, Majakovski, Van Ostaijen, Marjoleine de Vos, Vikram Seth, Emily Dickinson, Lieke Marsman en vele anderen.

Een kalender met zeer veel goede poëzie en de opbrengst komt geheel ten goede aan het voortbestaan van literair tijdschrift Tirade.

• Chrétien Breukers
Scheurkalender van de poëzie
Uitgeverij Van Gennep, november 2012
ISBN 9789461641199, verkoopprijs € 14,95 | bestel

De Poëziekalender die vorig jaar door Gerrit Komrij werd samengesteld voor uitgeverij Van Gennep is dit jaar gemaakt door Chrétien Breukers, webmaster van poëziewebsite De Contrabas, dichter, bloemlezer en publicist.

Deze poëziekalender onderscheidt zich doordat ze niet alleen gedichten bevat, maar ook een commentaar daarop. Dankzij Breukers’ persoonlijke herinneringen en observaties, zijn analyses en uitingen van enthousiasme is het ook in 2013 weer elke dag een beetje Gedichtendag.



Leave a Response