Peter Pan – een vervolg

Peter Pan – “na de bijbel, het meest vertaalde verhaal aller tijden” – als boek, toneelstuk en film in talloze variaties gemaakt en opgevoerd, heeft een boeiende geschiedenis, waaraan nu weer een nieuw hoofdstuk is toegevoegd.

James Matthew Barrie, (1860 – 1937) was een Schotse schrijver van toneelstukken.
Hij bedacht Peter Pan oorspronkelijk voor de kinderen van een bevriend echtpaar. Tijdens het uitlaten van de hond in het park vertelde hij verhalen aan de jongens. De vijf zonen werden door hem geadopteerd toen hun ouders al jong overleden.

Het sprookjesachtig bestaan van Peter Pan kwam langzaam tot leven.
Eerst was daar The Little White Bird (1902), een raamvertelling waarin Peter Pan voor het eerst opduikt.
peterpan3.jpgDaarna kwam het toneelstuk Peter Pan Or The Boy Who Would Not Grow Up (voor het eerst opgevoerd op 27 december 1904, voor het eerst gepubliceerd in 1928) – Omdat Barrie zolang wachtte met het op papier zetten van zijn jongen, hadden anderen al Peter-Pan-prentenboeken, – biografieën, -films en -souvenirs gemaakt.
Op basis van het toneelstuk kwam het boek Peter and Wendy (1911), later hernoemd naar Peter Pan, een roman voor kinderen, gebaseerd op het toneelstuk.

In 1906 werd het gedeelte van The little white bird, waarin Peter Pan voorkomt, gepubliceerd onder de titel Peter Pan in Kensington Gardens. Het werd geïllustreerd door Arthur Reckham.

Auteursrechten
In 1929 schonk J.M. Barrie de auteursrechten van Peter Pan aan het Great Ormond Street Hospital in Londen. Door de enorme omvang van het theater- en filmgebeuren rond Peter Pan was dit een grote inkomstenbron voor het kinderziekenhuis. Maar 50 jaar na de dood van Barrie zouden de auteursrechten vervallen. Dank zij een aanpassing van de copyrightwet in 1988 blijft het ziekenhuis ten eeuwige dage de opbrengst van de toneeluitvoeringen behouden. In Europa is in 1996 zijn auteursrechten verlengd van 50 naar 70 jaar. In 2007 vervallen deze dus voor Europa. In Amerika loopt het nog door tot 2023.peterpan2.jpg

Om nieuwe opbrengsten te genereren heeft de directie van het ziekenhuis besloten om een nieuw deel in de ‘Peter Pan’-reeks te bestellen en de opbrengsten te delen met de auteur. Na een lange selectieprocedure ging de prestigieuze opdracht naar Geraldine McCaughrean, die haar strepen verdiende met bewerkingen van klassiekers als ‘Moby Dick’ en ‘The Canterbury Tales’ voor jongeren.

Deze maand is het nieuwe boek verschenen onder de titel Peter Pan in Scarlet. Het verhaal speelt zich af twintig jaar na het origineel. Zowel Wendy als de Lost Boys zijn ondertussen volwassen geworden. Als ze na al die jaren terugkeren naar Neverland, blijkt het daar kouder en onaangenamer te zijn dan vroeger. Het boek werd wereldwijd op dezelfde dag, 6 oktober, uitgebracht in 29 landen (niet in Nederland).

Verzamelen

Een prachtig overzicht van de hele geschiedenis rond Peter Pan en de talloze toneelbewerkingen, films, enz. is te vinden op de website www.c20th.com van Simon Moss – “The home of British Theatre Memorabilia”. Weliswaar een handelaar, maar op zijn online exhibition is veel wetenswaardigs te lezen en te zien.

Ook een mooi overzicht geeft de Norman Moore Collection, met veel boekcovers en documenten. Helaas met een erg summiere toelichting.



Leave a Response