Russische geïllustreerde prentenboeken – vanaf 16 maart 2013 bij museum Meermanno

russ-3

In 1929 was er een tentoonstelling van Russische kinder- en prentenboeken in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De vernieuwende stijl van illustraties en vormgeving had grote invloed op illustratoren in Nederland en de rest van Europa (1).

In Museum Meermanno in Den Haag is van 16 maart tot 2 juni 2013 een tentoonstelling te zien met de titel ‘De vrolijke brigade. Russische geïllustreerde prentenboeken uit de twintigste eeuw’, waar een goede indruk kan worden verkregen van wat onze grootouders te zien kregen en ook zelf te beleven wat ze zo spannend en opwindend vonden aan de Russische kinderboeken gedrukt aan het einde van de jaren ´20.

Inhoud en wetenschappelijke context worden verzorgd door gastconservatoren Albert Lemmens en Serge Stommels, in 2009 gepromoveerd op hun proefschrift Russian Artists and the Children’s Book 1890-1992 (2). Hun omvangrijke collectie historische kinderboeken vormt de basis voor de huidige tentoonstelling.

Bij de tentoonstelling zal een fraai geïllustreerde catalogus verschijnen.

(1) Meer over het streven naar ‘het betere kinderboek’ en de invloed van de Russische avant-garde kunst is hier te lezen in een hoofdstuk uit het boek Prentenboeken, ideologie en illustratie, 1890-1950 van Saskia de Bodt.

(2) Meer over het boek Russian Artists and the Children’s Book 1890-1992 van Albert Lemmens en Serge Stommels bij ‘Boeken over boeken’.

russ-1russ-2Leave a Response