Tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis

Vrouwenlexicon-2Kunstenaressen, dievegges, nonnen, vorstinnen, martelaressen, weldoensters, gifmengsters, savantes, avonturiersters en andere opmerkelijke vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis: ooit waren ze beroemd of berucht, nu zijn ze vaak vergeten. Ten onrechte, want hun levensverhalen werpen nieuw licht op het verleden.

Informatie over een groot aantal van deze vrouwen is vastgelegd in het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland.

Het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) biedt informatie over de opmerkelijkste vrouwen uit de geschiedenis van Nederland en zijn overzeese gebiedsdelen van de vroegste tijden tot nu. In korte biografische schetsen vindt u gegevens over vrouwen die ooit invloedrijk, beroemd of berucht waren, maar nu meestal zo goed als vergeten zijn.

Zo is de eerste vrouw die onder de A is te vinden: AAL de Dragonder (gest. Rotterdam vóór 1710), vrouw in manskleren, soldaat, na haar dood een bezienswaardigheid. En de Z wordt afgesloten met: ZWIETEREN, Dorothea Margaretha van, vooral bekend als Teddy Scholten (geb. Den Haag 11-5-1926 – gest. Den Haag 8-4-2010).

Project 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis – De verhalen van bijzondere, beroemde, beruchte maar ook onbekend gebleven vrouwen komen weer tot leven in de tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis en het gelijknamige boek van historica Els Kloek.  1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis is een veelzijdig project, dat mede gefinancierd wordt door middel van een crowdfundingcampagne, met een streefbedrag van € 85.000, waarvan al meer dan € 70.000 is toegezegd. (10-02-2013) zie website.

Tentoonstelling

De verhalen van bijzondere, beroemde, beruchte maar ook onbekend gebleven vrouwen komen weer tot leven in de tentoonstelling 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis.

Natuurlijk lieten vrouwen ook zelf hun sporen na. Ze schreven pamfletten of boeken, lieten oorkondes opstellen, maakten boekillustraties, stonden op de planken, componeerden muziek, beoefenden de wetenschap of richtten ziekenhuizen op. Van deze veelheid aan activiteiten geeft de tentoonstelling een beeld. Ten slotte laten tien bekende Nederlanders zien wie hun eigen historische rolmodel is. Zo slaat de tentoonstelling over vrouwen uit het verleden ook een brug naar het heden.

Boek

kloek-vrouwen-2013Uitgangspunt voor de tentoonstelling is het gelijknamige boek, 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, samengesteld door historica Els Kloek. Het boek is 1524 pagina’s dik en de vormgeving werd, net als de tentoonstelling, verzorgd door Irma Boom.

• Els Kloek, vormgeving: Irma Boom
1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis
Uitgeverij Vantilt, februari 2013
gebonden, illustr., 1524 pagina’s, 18,5 x 13 cm
ISBN 9789460041204, verkoopprijs € 39,50

info/bestel bij bol.com

 Leave a Response