Gedenksteen voor Jacob Israël de Haan (1881-1924) in Zaandam

upload van Zaanstreek Dichtbij, 27 februari 2013

Jacob Israël de Haan (Smilde, 31 december 1881 — Jeruzalem, 30 juni 1924) was een Nederlandse schrijver, dichter, publicist, rechtsgeleerde en (anti-)zionist. Hij emigreerde in 1919 als zionist naar Palestina. Hij werd daar op 30 juni 1924 vermoord door Avraham Tehomi in opdracht van de Joodse paramilitaire organisatie Hagana (wikipedia).

De Haan woonde vanaf 1885 in Zaandam, waar zijn vader voorzanger was in de synagoge. Al in 1999 vroegen de Nederlands-Israëlitische Gemeente Zaanstreek en het Bureau Discriminatiezaken Zaanstreek om een herinneringsplek voor De Haan. Door de herinrichting van de Gedempte Gracht, waar de vroegere synagoge staat, liet de uitvoering van het project op zich wachten.

Maar dinsdag 26 februari 2013 werd door Burgemeester Geke Faber een gedenksteen onthuld tegenover de vroegere synagoge. De steen is voorzien van enkele dichtregels die hij schreef, nadat hij in 1919 naar Jeruzalem was vertrokken: ‘Wat is de Zaan een mooie, breede, stroom. / Ik ben een jongen te Zaandam geweest. / Jeruzalem: zóó teder als een droom, / Herdenk ik hier mijn jeugd en elk Joodsch Feest.’

gedenkteken-zaandam-2013foto: www.zaansekunstwerken.nl

 One Response to “Gedenksteen voor Jacob Israël de Haan (1881-1924) in Zaandam”

Leave a Response