Houtsneden in incunabelen – boek, tentoonstelling en congres

kok-woodcuts-2013Woodcuts in Incunabula printed in the Low Countries
Ina Kok, conservator van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) Deventer, promoveerde in 1994 op dit onderwerp. Haar onuitgegeven proefschrift was slechts in enkele exemplaren beschikbaar maar in die vorm al een standaardwerk. Nu verschijnt het in een Engelstalige editie. Het boek is bijgewerkt, herzien en beter toegankelijk gemaakt en bevat illustraties van alle gedrukte houtsneden in Nederlandse incunabelen. Het vierdelige werk wordt uitgegeven bij HES & De Graaf Publishers > nu Brill Publishers

Tentoonstelling ‘Houtsneden in incunabelen’
Naar aanleiding van de verschijning van het boek van Ina Kok laten de Koninklijke Bibliotheek en het Museum Meermanno in de boekzaal van het museum een selectie zien van in de Nederlanden gedrukte incunabelen met houtsneden uit hun bezit. De beide Haagse instellingen samen vormen de belangrijkste vindplaats van dergelijke werken in de wereld.

Congres ‘Illustrating the Early Printed Book’
Op vrijdag 12 april a.s. is er in de Aula van de KB een congres over dit onderwerp, georganiseerd door  HES & De Graaf Publishers, de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Nederlandse Boekhistorische Vereniging (NBV).

Tijdens het congres zal het boek Woodcuts in Incunabula printed in the Low Countries officieel worden gepresenteerd, waarna een internationale selectie van sprekers aan het woord komt over incunabelen, ontsluiting en digitalisering hiervan en uiteraard de houtsneden die hierin gevonden worden.

Meer informatie over het congres: www.kb.nl/incunabelcongres2013.

Boekgegevens 
Ina Kok, Woodcuts in Incunabula Printed in the Low Countries
gebonden in 4 delen, 1882 pagina’s en ca 3800 afb.
(2 delen tekst, 896 pag. en 2 delen illustraties, 986 pag.)
ISBN 9789061945000 / afmeting 32 x 23 cm.
HES & DE GRAAF Publishers, 2013
Verkoopprijs tot 1 juli € 995,- daarna € 1250,- (excl. 6% BTW)

update oktober 2015 – Dr. C.H.C.M. (Ina) Kok, conservator van de Athenaeumbibliotheek in Deventer, heeft de Menno Hertzberger Prijs gewonnen. Ina Kok ontvangt de Menno Hertzbergerprijs op donderdag 12 november 2015 in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *