Oprichting Wim Crouwel Instituut voor erfgoed grafische vormgeving en typografie

Op 18 mei 2013 wordt het Wim Crouwel Instituut voor erfgoed grafische vormgeving en typografie gepresenteerd. In het Wim Crouwel Instituut bundelen de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers (NAGO) hun krachten.

wim-crouwel-inst-logo-2013

De beide instellingen werken samen om het behoud en de toegankelijkheid van het erfgoed van het Nederlandse grafische ontwerp en de typografie te bevorderen. Het nieuwe instituut wordt gevestigd bij de Bijzondere Collecties.

De collecties over grafisch ontwerp die door het NAGO en de Bijzondere Collecties bijeen zijn gebracht, geven samen een indrukwekkend historisch overzicht van het vakgebied in Nederland. Het gaat bijvoorbeeld om de archieven van de bekende lettergieterij Tetterode en van ontwerpers als Otto Treumann, Jurriaan Schrofer, Gerrit Noordzij en Irma Boom.

Het Wim Crouwel Instituut wil deze collecties toegankelijk maken voor onderzoek en onderwijs en voor een breed publiek. Ze zullen raadpleegbaar zijn bij de Bijzondere Collecties en worden gepresenteerd in publicaties en tentoonstellingen, zowel bij de Bijzondere Collecties zelf als elders.

Presentatie 18 mei 2013

De initiatiefnemers zijn zeer verheugd dat Wim Crouwel, nestor van het grafisch ontwerpen in Nederland, zijn naam aan het instituut wilde verbinden. In zijn bijzijn zal het instituut worden gepresenteerd. Cultuurhistoricus Herman Pleij zal een feestrede uitspreken en Timo de Rijk, Professor of Design History, gaat in gesprek met Wim Crouwel.

De feestelijke bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 18 mei van 15.00 tot 16.00 uur in de aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411.

bron: Bijzondere collecties – nieuwsLeave a Response