Publicist Peter van Dam komt met serie ‘Haagse bouwmeesters in de 19e eeuw’

De Haagse publicist Peter van Dam [1948], waarvan hier eerder al enkele uitgaven werden gesignaleerd over: vormgever N.P. de Kooillustratrice Ella Riemersma en het bedrijf C.J. van Houten & Zoon 1815-1971, heeft zich nu verdiept in architecten die in de laatste decennia van de negentiende eeuw hun stempel op Den Haag hebben gedrukt.

DEFTIGE.STIJL-nw

Als deel 1, in de serie ‘Haagse bouwmeesters in de 19e eeuw’ verschijnt de uitgave “Dien deftige stijl die imponeert: neorenaissance in Den Haag” over Architect Herman Wesstra Jr (1843-1911) en zijn creaties.

Herman Wesstra Jr. (1843-1911) is een van de architecten die in de laatste decennia van de negentiende eeuw hun stempel op Den Haag hebben gedrukt. De stad maakte in die periode een explosieve groei door – van 90.000 inwoners in 1870 tot 206.000 in 1900 – en vormde een waar paradijs voor bouwondernemers, projectontwikkelaars en architecten. Dat kwam niet alleen door de constant wassende vraag naar woningen. Den Haag was zetel van de regering en koninklijke residentie en oefende een steeds sterkere aantrekkingskracht uit op kapitaalkrachtige en spraakmakende elite. Dat werd nog eens versterkt door de zich ontwikkelende badplaats.

Architect Wesstra heeft ruim 130 bouwwerken op zijn naam staan, waarvan de meeste in Den Haag. Hij ontwierp vooral in de decoratieve neorenaissancestijl, die in het laatste kwart van de negentiende eeuw in de Residentie furore maakte. Wesstra was een van de architecten die een stempel hebben gedrukt op de nieuwbouwwijken uit die tijd, zoals Duinoord en de Archipelbuurt.

Architectuurhistoricus H.J.F. de Roy van Zuydewijn schreef over hem in 1970 als ‘de bouwmeester die Den Haag met de meeste fin de siècle architectuur heeft verrijkt’. Daarbij, zo vervolgt hij, passen zijn ontwerpen ‘geheel in het romantische beeld van de neo‐stijlen: schilderachtige koepels en torentjes als bekroning van rijk geornamenteerde baksteengevels met talrijke natuurstenen blokjes en andere ornamenten’.

Wesstra maakte indruk met een aantal monumentale, spraakmakende gebouwen, zoals een panoramagebouw aan de Bezuidenhoutseweg, café‐restaurant ‘Seinpost’ in Scheveningen en de grote zaal van de Haagse Dierentuin (1893) en de Passage (1885).

Opmerkelijk genoeg was over leven en werk van de uit Friesland afkomstige architect Wesstra bijzonder weinig bekend. Auteur Peter van Dam is – na een lang en grondig onderzoek in archieven en verzamelingen – er in geslaagd licht in de duisternis te brengen. Hij geeft in dit boek niet alleen een beeld van Wesstra’s carrière, maar biedt ook een nagenoeg volledig overzicht van zijn werken, toegelicht aan de hand van eigentijdse documenten en een schat aan illustraties.

Boekpresentatie
Het nieuwe boek van Peter van Dam wordt gepresenteerd op donderdag 23 mei a.s. om 19.00 uur bij Boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan  217 in Den Haag.

Dien deftige stijl die imponeert: neorenaissance in Den Haag
Uitgeverij De Nieuwe Haagsche:
ISBN 9789491168567
omvang 212 p. 230 ill.
verkoopprijs € 29,95 [o.a. te koop bij bol.com]

 

 Leave a Response