Zoektocht naar het nieuwe eigenaarschap van de verzameling schrijfmachines van W.F. Hermans

Het mooiste aanbod van het jaar!

Attentie! Attentie! Deze aanbieding wilt u niet missen: De verzameling typemachines van W.F. Hermans is nog nooit zo voordelig geweest! De taxatiewaarde van deze verzameling is €10.000,00, maar bij ons is hij al te verkrijgen voor het luttele bedrag van €5500,00.

Klinkt dit u wonderlijk in de oren? Erfgoed in de uitverkoop? Ga dan eens bij u zelf na of u zorg zou kunnen dragen voor dit stukje erfgoed. Schrijft u zich in voor de prijsvraag, om in aanmerking te komen voor het nieuwe eigenaarschap van de verzameling van Hermans?

Deze wervende tekst is te vinden op de website van De Nabestaanden, waar alles te vinden over dit project, opgezet door twaalf studenten van de Willem de Kooning Akademie. Zij proberen, in opdracht van de Stichting Onterfd Goed, onderdak te vinden voor de verzameling schrijfmachines van W.F. Hermans, die door de culturele kaalslag moest worden afgedankt door Museum Scryption en nu als ‘verweesd erfgoed’ tijdelijk onderdak heeft in de voormalige De Gruyterfabriek in Den Bosch (zie BD 23/4/13).

de-nabestaanden-logoOm op een originele manier liefhebbers te vinden die een blijvende oplossing kunnen bieden om de collectie onder te brengen is er een wedstrijd uitgeschreven.

 Wedstrijd

Om uw liefde voor erfgoed te laten blijken schrijft u een sonnet, elfje, kwatrijn, limerick, een zogenaamd hoofdstuk, persoonlijke brief of synopsis. In deze vorm van taal, pleit u voor het eigenaarschap van de verzameling van Hermans. Laat blijken waarom u denkt dat u de juiste eigenaar bent voor deze prachtige verzameling, met liefde bijeen gebracht door Hermans. Schrijf ook waar, op welke wijze en waarom u deze verzameling gaat presenteren. 

Het kan ook zijn dat u de verzameling geen onderdak kunt bieden maar wel een idee heeft voor beheer en behoud. Of misschien vindt u dat een ander deze taak op zich zou moeten nemen. Dit kunt u ons ook toezenden. Vermeld wie u aandraagt en waarom, of stuur uw tip via www.facebook.com/denabestaanden, prijsvraag@onterfdgoed.nl of www.twitter.com/denabestaanden.

Stuur uw pleidooi op voor 6 juni naar: prijsvraag@onterfdgoed.nl. Alle inzendingen zullen vanaf dan op verschillende media bekendgemaakt worden, het publiek krijgt een stem en wordt in de beoordeling bij de jury meegenomen.

De bekendmaking is op 20 juni 2013 tijdens een evenement. Voor meer informatie over het evenement ga naar www.denabestaanden.com.

Crowdfunding – Voor de financiering van het project wordt geld bijeengebracht via de website Voor De Kunst, crowdfunding voor kunstprojecten.

 

http://vimeo.com/64791180#

 – • –

Lees meer over W.F. Hermans en zijn liefde voor schrijfmachines op website wfhermans.net

 poster-scryption-1996In 1996, een jaar na de dood van Hermans, waren zijn schrijfmachines voor het eerst te zien in Museum Scryption in Tilburg.

UPDATE – juni 2013

De schrijfmachines van Willem Frederik Hermans gaan naar België Gent. De Gentse boekhandel Limerick heeft de wedstrijd gewonnen die de stichting Onterfd Goed in Den Bosch heeft uitgeschreven. Zie artikel Brabants Dagblad, 20 juni 2013Leave a Response