Rondleidingen in Ets Haim, de oudste Joodse bibliotheek ter wereld

ets-haim-1Bibliotheek Ets Haim bestaat sinds 1616 en is de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld. De bibliotheek is gevestigd in één van de bijgebouwen van de Portugese Synagoge te Amsterdam. De bibliotheek is aleen met een rondleiding te bezichtigen. Voor individueel bezoek zijn er dit jaar zeven ‘instaprondleidingen’.

Tijdens de rondleiding in Ets Haim zal er een korte inleiding gegeven worden over de eerste Sefardische Joden in Amsterdam. Er zal met name over het onderwijssysteem en de rol van Ets Haim daarin gesproken worden. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de geschiedenis van de bibliotheek. Vervolgens laten wij u een paar topstukken uit de collectie zien.

De instaprondleiding vindt plaats op 10 juni, 8 juli, 26 augustus, 16 september, 7 oktober, 11 november, 9 december 2013. Aanmelden is verplicht, zie informatie op website.

Bibliotheek Ets Haim – Livraria Montezinos

Bibliotheek Ets Haim bestaat sinds 1616 en is de oudste nog functionerende joodse bibliotheek ter wereld. De collectie bestaat uit ca. 560 handschriften en 30.000 gedrukte werken op het gebied van het 17de- en 18de-eeuwse jodendom en is al bijna 400 jaar een wezenlijk onderdeel van het culturele erfgoed van Amsterdam.

In de Tweede Wereldoorlog werden de manuscripten en boeken naar Duitsland getransporteerd, maar in 1946 kwam het grootste gedeelte weer terug. Na de oorlog ontbrak het Ets Haim aan voldoende geld om het gebouw en de collectie goed te kunnen beheren. In de jaren ’70 verslechterde de bewaarconditie dusdanig dat men besloot de kerncollectie in langdurige bruikleen  te geven aan de Jewish National and University Library te Jeruzalem. De collecties van Ets Haim zijn in 1998 op de lijst van de Wet tot behoud cultuurbezit geplaatst. De bilbiotheek is met financiële steun van de overheid en een aantal fondsen geheel aangepast aan de eisen van de tijd. In 2000 keerden alle boeken terug naar de gerestaureerde en geklimatiseerde historische locatie te Amsterdam.

 

ets-haim-bd-2013De bibliotheek is gevestigd in een van de bijgebouwen van de Portugese Synagoge. Bezoekers kunnen door een glazen wand een blik werpen op het interieur van de bibliotheek (foto BD).

 Leave a Response