Tentoonstelling over 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland in Museum Meermanno

meermanno-log-190‘Gewapend met kennis. 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland’ – tentoonstelling in Museum Meermanno | Huis van het Boek van 15 juni t/m 15 september 2013.

De tentoonstelling laat een overzicht zien van de militaire boekcultuur in Nederland; van het eerste gedrukte militaire boek in Nederland uit 1473 tot het Handboek Soldaat. De tentoonstelling is bedoeld voor een breed publiek en de rijke hoeveelheid aan bijzondere boeken, vaak prachtig geïllustreerd, wordt aangevuld met objecten, zoals uniformen, wapens en schilderijen uit de collectie van het Legermuseum, andere openbare collecties en particulier bezit.

De Nederlandse militaire boekcultuur is zeer rijk en kan worden beschouwd als een afspiegeling van de algemene boekcultuur. De eerste Nederlandse militaire boeken werden gedrukt door Christoffel Plantijn in Antwerpen, maar al snel werden Den Haag en Amsterdam het centrum van de Nederlandse militaire publicistiek. Tot in de achttiende eeuw was de Nederlandse Republiek zelfs internationaal een belangrijke producent van militaire literatuur.

sloos-gewapend-2012

Louis Ph. Sloos, Gewapend met kennis ; 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland, Vantilt 2012

Museum Meermanno organiseert deze tentoonstelling in nauwe samenwerking met het Legermuseum, tot voor kort gevestigd in Delft. De aanleiding is de publicatie van het proefschrift Gewapend met kennis van Louis Sloos, conservator Literatuur en bibliothecaris van het  Legermuseum.

De bibliotheek van het Legermuseum bevat circa 300.000 banden. Naast boeken bevinden zich in de bibliotheek militaire tijdschriften en vele militaire voorschriften. Het is een unieke collectie, waarvan bijna de helft alleen in de museumbibliotheek van het Legermuseum aanwezig is en nergens anders in Nederland  raadpleegbaar.

Het Legermuseum is momenteel bezig met de verhuizing naar Soesterberg, waar zij samen met het  Militaire Luchtvaartmuseum het Nationaal Militair Museum gaan vormen.

BOEK – Louis Ph. Sloos, Gewapend met kennis ; 500 jaar militaire boekcultuur in Nederland
gebonden, illustr., 544 pagina’s, Uitgeverij Vantilt, april 2012
o.a. te koop bij bol.com



Leave a Response