Het favoriete kinderboek van Job Cohen…

schuil-afc-1915

De AFC-ers van J.B. Schuil. Een echt jongensboek geschreven in 1915, maar in de jaren vijftig nog helemaal niet achterhaald. De AFC’ers is geïnspireerd op de oudste voetbalclub van ons land, HFC, waar ik in mijn jeugd vlakbij woonde.

Het gaat over de liefde voor voetbal van een talentvolle jongen wiens vader niets van voetbal moet hebben, over jongensvriendschap, over dappere daden, over kattekwaad en over de ontluikende liefde voor een kittig meisje.
Zo heette dat vroeger!  (Job Cohen)

Deze ‘bekentenis’ is te vinden op de virtuele expositie ‘Een kinderboek met een verhaal’ op de website van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur.

Deze stichting, die dit jaar twintig jaar bestaat, heeft donateurs van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) en een aantal mensen uit het culturele en politieke veld gevraagd een kinderboek te kiezen met een bijzondere betekenis voor hem of haar. “In deze tentoonstelling staat het persoonlijke, emotionele, nostalgische, soms gruwelijke ervaring van een lezer als kind, jongere of verzamelaar centraal.”

De uitgekozen boeken zijn in het echt te zien op een tentoonstelling in de OBA aan het Oosterdok in Amsterdam, open tot en met 26 juni 2013 en daarna, van 2 juli tot en met 24 augustus in de Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat.

 

expo-kinderboekLeave a Response