‘Handel aan de wandel’ – Straatverkopers in beeld op tentoonstelling in Stedelijk Museum Zutphen

poster-straatverkopers-2013Handel aan de wandel
Straatverkopers in beeld

straatverkoper

23 juni t/m 1 september 2013
Stedelijk Museum Zutphen

Het is tegenwoordig heel normaal om via internet producten of diensten te bestellen en aan huis te laten bezorgen. Het is daarom moeilijk voorstelbaar dat dit in vroeger tijden – en nog tot ver in de 20e eeuw – gebeurde door rondtrekkende straatverkopers. Handel aan de wandel! brengt dit vergeten fenomeen van de rondtrekkende marskramers, straatverkopers of leurders in beeld. Zij trokken rond met hun rugmand of mars om hun koopwaar of diensten als schoorsteenvegen of messen slijpen aan te bieden. Ze vulden met hun luid geroep het straatbeeld om zo de aandacht van het publiek te trekken.

In de tentoonstelling maken we kennis met deze bonte stoet lieden, die dichtbij huis, in hun eigen streek of dwars door heel Europa rondtrokken om de kost te verdienen. Wie waren zij, waar kwamen ze vandaan? Hoe zagen ze eruit? Wat brachten ze aan waren en diensten mee? En hoe overleefden zij tijdens hun vaak barre en gevaarlijke tochten? Dat alles  wordt met behulp van voorwerpen, prenten en ander beeldmateriaal over het voetlicht en ‘aan de man’ gebracht.

buijnsters-straatverkopers-2012BOEK
Aanleiding voor deze tentoonstelling is het in 2012 verschenen boek van Leontine Buijnsters-Smets: Straatverkopers in beeld. Met dit boek, dat vele afbeeldingen bevat van marskramers door Nederlandse kunstenaars vanaf de 16e eeuw tot ca. 1850, vestigde zij weer de aandacht op een vergeten bevolkingsgroep, die het straatbeeld in vroeger tijden kleur gaf.

• Leontine Buijnsters-Smets
Straatverkopers in beeld
Tekeningen en prenten van Nederlandse kunstenaars circa 1540-1850
Uitgeverij Vantilt, februari 2012

 Leave a Response