Zomertyposium 2013: Het neusje van de zalm…

typosium-2013Het neusje van de zalm

Initiaal – de alumni-organisatie van het Plantin Genootschap in Antwerpen – organiseert deze zomer op zaterdag 31 augustus 2013 vanaf 10.00 uur in Plantin-Moretus Museum te Antwerpen Typosium VIII, over de ultieme boekverzorging en typografie, ravissante boekbanden en bindwerk en excellent opdrachtgeverschap in gebruiksdrukwerk.

Drie excellente vakbroeders van naam en faam nemen ons mee op hun weg naar het ultieme en tonen ons wat zij in hun eigen werk als het neusje van de zalm beschouwen. Initiaal laat dit jaar de volgende sprekers aan het woord: Joost Grootens, Fokko Tamminga en Gijs Wortel.

Joost Grootens (1971) is grafisch ontwerper met een achtergrond in de architectuur opgeleid aan de Rietveldacademie te Amsterdam. Met zijn Studio Joost Grootens in Amsterdam verzorgt hij het grafisch ontwerp voor boeken over architectuur, stedenbouw en kunst. Zijn atlas-ontwerpen zijn bij de Schönste Bücher aus aller Welt-wedstrijd in Leipzig bekroond met de Goldene Letter en twee gouden medailles en in 2009 won hij de Rotterdam Designprijs. Hij is hoofd van de Master Information Design van Design Academy Eindhoven.

Fokko Tamminga volgde in 1973 zijn vader op als directeur van de Algemeene Nederlandsche Drukkerij Onderneming Ando in Den Haag. Hij heeft zeer veel betekend voor de Haagse ontwerpgemeenschap. Reden voor het BNO-bestuur om hem in 2011 te benoemen tot erelid. Ando heeft steeds de beste techniek en meest geavanceerde apparatuur in huis gehaald, gekoppeld aan de bereidheid om bij het maken van drukwerk altijd een extra inspanning te leveren. ‘Ando heeft in al het werk laten zien dat het bedrijf niet slechts een ‘veredelde kopieermachine’ is, maar een artistiek bureau van internationale klasse’, aldus BNO.

Gijs Wortel (1942) kwam op achtjarige leeftijd spelenderwijs in contact met een boekbinder. Na de lagere school de boekbindopleiding van drie jaar op de Amsterdamse Grafische School (AGS) en de SGV in Utrecht. Tussen 1959-1966 werkzaam in de grafische industrie. Wortel was 23 jaar werkzaam in het beroepsonderwijs als leraar boekbinden en later tevens coördinator stagejaar en directielid op de Grafische MTS in Amsterdam. Daarna vervulde hij managementfuncties bij twee grote boekbinderijen. Vanaf 1997 is Gijs Wortel als eenmansbedrijf bezig met het begeleiden en bedenken van unieke boekproducties en het binden van speciale boeken. In 2008 werd aan Gijs Wortel de prestigieuze Grafische Cultuurprijs uitgereikt. Zijn laatste grote opdracht is het binden van een facsimileproductie van de mooiste atlas ooit gemaakt, de Atlas Blaeu-Van Der Hem.

Er zijn 30 beschikbare plaatsen die worden toegewezen op datum van inschrijving.

 Leave a Response