De miniatuurbibliotheek ‘Bibliotheca Thurkowiana Minor’ te zien in nieuwe zaal Museum Meermanno

Het levenswerk van Geert Thurkow (1942-2011) – de ‘Bibliotheca Thurkowiana Minor’ – in 2012 aangekocht door Museum Meermanno

Museum Meermanno opent speciale zaal voor bijzondere boekvormen

Zaterdag 20 juli 2013 opent Museum Meermanno een nieuwe tentoonstellingszaal, speciaal voor bijzondere boekvormen.

Belangrijk onderdeel hiervan is de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011) die vorig jaar werd verworven door het museum. Tot nu was deze schitterende miniatuurbibliotheek slechts beperkt toegankelijk, maar is nu permanent te bewonderen.

Van 1984 tot 2003 verzorgden Guus en Luce Thurkow onder de naam ‘The Catharijne Press’ een antiquariaat en uitgeverij van miniatuurboeken. Op 1 januari 2001 besloten zij een bibliotheek voor miniatuurboeken te laten bouwen naar het voorbeeld van beroemde 17de- en 18de-eeuwse Nederlandse poppenhuizen. Uitgaande van de maximale grootte van een miniatuurboek van 3 inch oftewel 76 mm werd als maatvoering gekozen voor een schaal van 1 op 4.

De bibliotheek is klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele meer moderne categorie als Photographia. Een onderdeel van de miniatuurbibliotheek dat alleen onder begeleiding  en op afspraak kan worden getoond, is ‘L’enfer’ (De Hel), oftewel de ‘geheime boekenkast’ met de rubriek Erotica.

In de nieuwe zaal op de tweede verdieping van het museum zijn naast een selectie bijzondere uitgaven van de Catharijne Pers, enkele hele vroege voorbeelden van miniatuurboekjes te zien uit ca. 1800. Ook worden er boekjes getoond die in het teken staan van de tentoonstelling ‘Gewapend met kennis’, die t/m 15 september 2013 te zien is in het museum. Tot slot is er een vitrine ingericht met  bijzondere miniatuurkinderboekjes. In de toekomst zullen er steeds wisselende verzamelingen bijzondere boekvormen getoond worden in deze zaal.

FILM – In 2009 is van Guus en zijn bibliotheek door Koert Davidse (Serious Film) een boeiende filmdocumentaire gemaakt. De titel van de film is gebaseerd op Don Quichote die tegen de windmolens riep: “Ellos son Gigantes”, Het zijn Reuzen, wat ook het motto is van de bibliotheek.

 Leave a Response