Goedkope Couperus-box nog goedkoper…

In de ramsjkrant van boekhandel Steven Sterk, nr 59 – januari 2008, staat op pagina 4: Grootste werken van Louis Couperus in luxe cassette van € 39,90 voor € 15,00.

Het gaat hierbij om de paperback-versie van een uitgave die is gemaakt voor drogisterijketen Het Kruidvat. couperus-cass1.jpgDe cassette heeft een tamelijk spraakmakende geschiedenis achter de rug.

De cassette werd oorspronkelijk in september 2004 uitgebracht als start voor een nieuwe reeks boeken die onder de naam Brilliant Books (Foreign Media Group) exclusief door het Kruidvat verkocht zouden worden. Deze box bevatte 13 van de meer bekende werken van Couperus: de romans Eline Vere, Noodlot, Extaze, Majesteit, Wereldvrede, Hooge troeven, Metamorfoze, Psyche, Fidessa, Langs lijnen van geleidelijkheid, De stille kracht, De boeken der kleine zielen en Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan… en zijn in 10 delen gebonden uitgevoerd, voorzien van een rood leeslint en fraai stofomslag.

De cassette werd aangeboden voor € 49,98 en veroorzaakte nogal wat opwinding.

Welke tekstversie werd gebruikt?
Er was nieuwsgierigheid naar de herkomst van de teksten. In oktober gaf het Huygens Instituut een verklaring uit dat de tekst niet ontleend was aan de door het Constantijn Huygens Instituut bezorgde tekstkritische uitgave Volledige Werken Louis Couperus, maar vrijwel zeker aan de eerder door L.J. Veen uitgegeven herdrukken in de reeks Amstel Klassiek. Hoewel er op de Couperus-teksten geen auteursrechten meer zaten, was niet duidelijk of dat ook voor het copyright gold.
Lees hier meer over in een artikel van Wouter de Koning bij het Louis Couperus Genootschap.

In december 2004 werd bekend dat Brilliant Books, de uitgever van de Couperus-box een schikking had getroffen met Marijke Stapert-Eggen. Zij verzorgde de uitgave van de zogenaamde Koningsromans (Majesteit, Wereldvrede en Hooge troeven) in de reeks Amstel Klassieken van uitgeverij L.J. Veen. Zij bezat het copyright en ook op de verzameltitel ‘Koningsromans’. Haar editie werd zonder toestemming van de redacteur door Brilliant Books voor de Couperus-box gebruikt. Op de overige uitgaven uit de cassette bleken geen rechten meer te berusten.

couperus-cass7.jpg

Klacht over de ‘vergelijkbare winkelwaarde’
De Boekverkopersbond had problemen met de door het Kruidvat gebruikte publiciteitsslogan ‘vergelijkbare winkelwaarde € 89,98’. Zij dienden een bezwaar in bij de Reclamecodecommissie. In eerste instantie mocht Kruidvat dit wel, in tweede instantie (mei 2005) mochten zij dit niet meer gebruiken in hun advertenties.

Tweede oplage
De uitgave bleek een groot succes; al vrij snel was de box uitverkocht.
De tweede oplage van de Couperus-box verscheen in april 2006 als uitgave van Uitgeverij 521, evenals Brilliant Books onderdeel van de Foreign Media Group. Deze cassette was identiek aan de eerste, maar bevatte paperbacks in plaats van gebonden boeken. De prijs was met € 39,90 dan ook wat lager. Behalve bij het Kruidvat was de box nu ook in de reguliere boekhandel te koop.

En dan nu in de ramsj…
10 Delen Couperus voor anderhalve euro per stuk, 3500 pagina’s.
Bij Tialda, bij Bol.com, bij Selexyz, enz. te koop voor 15 euro.
Bij het Kruidvat staat de cassette nog gewoon voor € 39,90 te koop.
couperus-cass3.jpgcouperus-cass4.jpg

couperus-cass5.jpg

couperus-cass6.jpg

Update – 27 mei 2010 – Alle niet meer werkende links links verwijderd. Zie wel nog de berichten bij het Couperus Genootschap over de Kruidvat-box.Leave a Response