Koninklijke Bibliotheek België zoekt sponsors voor aankoop ‘Antifonarium Tsgrooten’

Eind december 2007 was er veel publiciteit over het manuscript ‘Antifonarium Tsgrooten’.
Het weekblad Knack publiceerde op 27 december als eerste het bericht dat een Belgische familie dit manuscript te koop aanbood aan Belgische instellingen voor 400.000 euro, maar dat deze prijs wellicht niet betaald zou worden, zodat het belangrijke werk naar een buitenlandse veiling dreigt te verdwijnen, waar het een veelvoud van dit bedrag zal opbrengen.antifoon2.jpg

Het ‘Antifonarium’ (met gregoriaanse gezangen voor het getijdengebed) dateert van rond 1500. Het is een uitzonderlijk manuscript dat bestaat uit 42 miniaturen en 21 gehistoriseerde intitialen. Het werd vervaardigd in opdracht van Antonius Tsgrooten (1460-1530), de abt van de abdij van Tongerlo.

De scribent van het antifonarium was Franciscus van Weert, van wie slechts zeven handschriften bewaard bleven, waaronder verschillende muziekhandschriften. De kunstenaar die de verluchting verzorgde is vooralsnog anoniem, maar het staat vast dat ook hij zijn vak zeer goed beheerste. De miniaturen en initalen, uitgevoerd in Gents-Brugse stijl, zijn van zeer hoge kwaliteit.

Uitstel verkoop
De familie heeft beloofd het manuscript niet voor eind februari te laten veilen in het buitenland.

De Koninklijke Bibliotheek van België beschikt zelf maar over een jaarbudget van 500.000 euro voor patrimoniale aankopen en is nu op zoek naar sponsorgeld bij bank- en verzekeringsinstellingen om de benodigde 400.000 euro bijeen te krijgen.

Het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (Spirit) heeft een bijkomend internationaal expertiseverslag aangevraagd, waarbij het werk en de vraagprijs worden geëvalueerd.

Eerder waren er in het parlement al vragen gesteld aan de minister of dit manuscript niet onder de werking van het topstukken-decreet zou kunnen vallen.

– Meer over de familie De Mérode, die het manuscript nu in bezit heeft.

– Meer over deze muziekboeken.

antifoon1.jpg

Dit is niet het Antifonarium Tsgrooten, maar wel een voorbeeld van een vergelijkbaar werk, uit die tijd en in België gemaakt. Afkomstig van een ‘exhibition page Libraryof Congress’, waar meer te zien is over dit onderwerp.

This manuscript is one of three in the Sistina collection copied probably in Brussels or Mechlin (Malines) at the court of Margaret of Austria, regent of the Netherlands, and sent to Rome as a gift for Pope Leo X (1513-21). The pope’s coat of arms is prominently displayed in the lower portion of the right hand initials. The volume contains Masses and Mass movements. The opening work is anonymous in the manuscript, but can be shown to have been written by Jacques Barbireau (ca.1420-1491), a composer who worked mostly in Antwerp.

Capp. Sist. 160 fols. 2 verso-3 recto music25 NB.06



Leave a Response