Utrecht krijgt eerste Literatuurhuis in Nederland – opening op 1 september 2013

literatuurhuis-logoTijdens het Uitfeest op 1 september opent aan de Oudegracht in Utrecht Het Literatuurhuis voor het eerst zijn deuren voor het publiek. In het pand worden vanaf komend seizoen lezingen, cursussen en filmvertoningen georganiseerd.

Eerste ‘Literaturhaus’ in Nederland

De stichting Het Literatuurhuis werd begin dit jaar opgericht om literaire activiteiten in de stad Utrecht te organiseren, waaronder festivals als De Nacht van de Poëzie en de Internationale Literatuurdagen City2Cities. Nu beheert het ‘virtuele’ huis ook een echt pand, dat een pleisterplaats voor literatuur moet worden. “Het Literatuurhuis is gemodelleerd naar de vele Literaturhäuser in Duitsland,” zegt directeur Michaël Stoker. “Daar heeft bijna elke stad een eigen Literatuurhuis. Dit is het eerste in Nederland. Naast alle grote festivals die we op verschillende locaties in de stad blijven organiseren, is er nu ook ruimte voor activiteiten voor een kleiner publiek, zoals leesclubs en workshops.”

Open huis

Om 13.00 opent dichter Lennard van Rij samen met een muzikaal ensemble de middag met poëzie en muziek van Bach en Gliere in de ‘Sacristie’, een intiem zaaltje achterin het Literatuurhuis waar gedurende het jaar ook andere programma’s worden georganiseerd.

Aansluitend start vanaf 13.30 elk half uur een nieuwe literaire rondleiding met voordrachten door dichters Alexis de Roode, Anne Broeksma, Merijn Schipper, Nadine Ancher.

Om 16.30 wordt de middag afgesloten met de presentatie van de bijzondere uitgave ‘Utrechtgedichten’ met daarin dertig nieuwe gedichten over de stad Utrecht van dichters als Leo Vroman, Ingmar Heytze, Hagar Peeters, Mark Boog en Wim Brands.

Het Literatuurhuis, Oudegracht 237, 3511 NK Utrecht

 Leave a Response