Tentoonstelling in nieuw publiekscentrum van het Nationaal Archief

NA---poster-geheugenpaleis-2013Op dinsdag 15 oktober 2013 opent Koning Willem-Alexander het nieuwe publiekscentrum van het Nationaal Archief. De tentoonstelling Het geheugenpaleis – met je hoofd in de archieven markeert de opening.

In deze eerste tentoonstelling in eigen huis wordt de omvangrijke archiefcollectie op verrassende en interactieve wijze gepresenteerd. Naast de tentoonstelling omvat het publiekscentrum een informatiecentrum volgens een geheel nieuw concept, een moderne studiezaal en een multifunctionele ruimte voor workshops en educatieve activiteiten.

Tentoonstelling

De openingstentoonstelling Het geheugenpaleis neemt de bezoekers in elf grote en kleine verhalen mee op een reis langs bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de jaren ’80 van de twintigste eeuw.

Verhalen over bijvoorbeeld een Haags schandaal in de 18e eeuw, avonturen van een koopmanszoon in West-Indië, inburgeren in de jaren na de Tweede Wereldoorlog en de effecten van een nieuwe scheidingswet in de jaren ’60 en ’70. Aan de hand van originele documenten, foto’s en kaarten wordt de bezoeker meegenomen langs 11 verhalen die elk een stukje Nederlandse geschiedenis belichten.

Elk verhaal heeft zijn eigen ruimte waarin niet alleen de originele foto’s, kaarten en documenten centraal staan maar waar ook een kunstenaar zijn interpretatie van het verhaal geeft.

De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf 16 oktober 2013 tot en met 29 juni 2014.

Nieuw publiekscentrum

Met het nieuwe publiekscentrum wil het Nationaal Archief iedereen bereiken die in geschiedenis is geïnteresseerd. In het gerenoveerde gebouw zijn alle voorzieningen aanwezig om het grote publiek te ontvangen en hen het verleden op verschillende manieren te laten beleven. In de grote tentoonstellingsruimte vertellen originele documenten, foto’s en kaarten de verhalen die in archieven verborgen liggen. De workshopruimte is zo uitgerust dat schoolgroepen er verschillende lesprogramma’s kunnen volgen.

Een heel nieuw concept is het informatiecentrum, waar iedereen op zoek kan naar het verleden van Nederland. Rondom het informatiecentrum staat een aantal verrassende presentaties waar belangrijke delen van de collecties als fotografie en kaarten digitaal te bekijken en doorzoeken zijn.

logo-site-gahetna-2013

Website gahetna.nl

Om de rijke collectie van het Nationaal Archief toegankelijker te maken voor een breed publiek is er een nieuwe website opgetuigd.

gahetna.nl presenteert de rijke collectie van het Nationaal Archief. Meer dan 125 km aan documenten, 14 miljoen foto’s en bijna 300.000 historische kaarten. Van cruciale overheidsdocumentatie tot persoonlijke correspondentie van invloedrijke personen en gewone Nederlanders; met gahetna.nl krijgt u op interactieve wijze inzage in het archief. De mooiste stukken van het Nationaal Archief worden uitgelicht en gepresenteerd. De archieven bieden een schat aan informatie, maar dat zijn vaak fragmenten zonder context. gahetna.nl verrijkt deze collectie met verhalen en beelden. Beelden die in samenwerking met Spaarnestad Photo online toegankelijk zijn. 



Leave a Response