Simon van der Geest wint met zijn boek Spinder opnieuw een prijs: de Jan Wolkers Prijs 2013

spinder-2013Nadat Simon van der Geest op 1 oktober de Gouden Griffel won met ‘Spinder’ is het vandaag opnieuw raak.

Uit vijf nominaties werd Spinder – de enige fictietitel – gekozen voor de Jan Wolkers Prijs 2013. De eerste Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek werd op Texel uitgereikt door jurylid Karina Wolkers: 5000 euro en een origineel literair portret gemaakt door Siegfried Woldhek.

Er dongen  ruim 180 boeken mee naar de prijs die een initiatief is van het Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels en de Volkskrant. De jury was aangenaam verrast door de variatie in genres: wetenschappelijke uitgaven, fotoboeken, poëzie, romans, fictie, veldgidsen en kinderboeken, alles was vertegenwoordigd en de kwaliteit was onverwacht hoog. Dat maakte het kiezen van vijf nominaties moeilijk, maar na de samenstelling van de shortlist bereikte de jury opvallend snel overeenstemming over de winnaar. ‘Spinder’ werd binnen een paar uur unaniem gekozen.

 ‘Spinder’ is een verrassend, prachtig geschreven en spannend dagboek van de jongen Hidde, die met zijn broer Jeppe een slopende oorlog voert om een verborgen kelder waarin Hidde met de bijnaam Spinder, zijn insectenverzameling houdt. 

Naast Spinder werden genomineerd: Het verlangen naar hazelworm van Koos van Zomeren, Mijn roofvogels van Rob Bijlsma, Wanhoop nooit aan vooruitgang – brieven van Jac. P. Thijsse verzameld door Marga Coesèl, De Nederlandse Bijen door Theo Peeters e.a.

 

  •  website Vroege Vogels

 Leave a Response