Slauerhoff op Vlieland

slauerhoff1.jpg

Tip voor de herfstvakantie…

slauerhoff2.jpgDe dichter Jan Slauerhoff (1898-1936) heeft heel wat zomers op het eiland Vlieland doorgebracht. De lokale VVV heeft een wandeling uitgezet ‘in de voetsporen van de dichter’. Dit ter herdenking van de zeventigste sterfdag van Jan Slauerhoff (5 oktober 1936). Er is een begeleidend boekje uitgegeven ‘Wandelen op Vlieland met Jan Slauerhoff’, geschreven door Ton Pronker, waarin de rondwandeling over het eiland wordt beschreven. Op veertien plaquettes, verspreid langs de route, staan poëziefragmenten die betrekking hebben op het gebied.
In het boekje staan naast een levensbeschrijving enkele gedichten afgedrukt en het is geïllustreerd met foto’s.

Ook is er in Museum Tromp’s Huys een speciale tentoonstelling (nog te zien tot en met 20 januari 2007) gewijd aan het leven en werk van Slauerhoff. In het museum zijn verschillende objecten te zien, waaronder schilderijen van de schepen waar Slauerhoff op gevaren heeft (door Martin Heere), een collectie bijzondere karakterpoppen (vervaardigd door Ciska Heere), tekeningen en schilderijen van Guus Slauerhoff en diverse bruiklenen uit musea en van particulieren.

Ik denk aan ‘t eiland waar ‘k niet meer zal komen:
‘t Is bijna niet uit zee te zien, zoo smal;
Het kleine dorp dat ik niet noemen zal
Ligt diep achter den dijk onder zijn boomen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *