200e Geboortedag Carl Spitzweg (1808-1885) – schilder van ‘Der Bücherwurm’

spitzweg02.jpg

Carl Spitzweg, de schilder van het beroemde portret van de ‘boekenwurm’ werd op 5 februari 1808 geboren in Unterpfaffenhofen bij München. Hij was door zijn ouders voorbestemd om apotheker te worden en doorliep ook de opleiding daarvoor. Maar in 1833 nam hij het besluit om zich aan de schilderkunst te wijden (gestimuleerd door het ontvangen van een erfenis). In 1835 werd hij (als autodidakt) lid van de Kunstverein München.

Toen hij stierf op 23 september 1885 had hij meer dan 1500 schilderijen en tekeningen geproduceerd.

Op de site Zeno is een selectie van 165 werken te zien en ook op de site Karl Spitzweg, Leben und Werk is naast een biografie een ruime keuze aan afbeeldingen te vinden in de ‘galerie’.

spitzweg03.jpg

Jubileum
In Duitsland is er wel aandacht voor deze tweehonderdste geboortedag. In het Museum Georg Schäfer in Schweinfurt – waar een grote collectie Spitzweg aanwezig is – wordt een tentoonstelling gehouden. Er wordt een 10-euro gedenkmunt uitgegeven en er verschijnt een speciale postzegel.
En verder zijn de elk jaar verschijnende kalenders voorzien van ‘jubileum’-opdruk.

Der Bücherwurm
Toen ik dit schilderij als ‘beeldmerk’ voor deze website koos was ik mij niet zo bewust van de enorme populariteit van deze afbeelding. Er zijn talloze versies te vinden op posters, boekenleggers, kalenders, enz.

spitzweg04.jpg

Er blijken drie versies te bestaan van het betrekkelijk kleine schilderij (49 x 27 cm), geschlderd omstreeks 1850.

1. Het linker exemplaar bevindt zich in het Museum Georg Schäfer in Schweinfurt.

2. Het middelste schilderij is in particulier bezit. Het wijkt af in de stand van de globe linksonder en het ontbreken van het donkere object aan het trapplatform.

3. Een derde exemplaar is in het bezit van de Milwaukee Public Library in Wisconsin. Of het daarbij gaat om afb. 3 is mij niet duidelijk. Het schilderij is op internet in talloze ‘belichtings’-varianten te vinden, zodat het zonder kennis van het originele werk niet mogelijk is de ‘echte’ aan te wijzen.

(Nadere informatie hierover is welkom.)

Meer lezende mensen op schilderijen van Carl Spitzweg…

spitzweg05.jpg

spitzweg06.jpg

spitzweg09.jpg

spitzweg10.jpg2 Responses to “200e Geboortedag Carl Spitzweg (1808-1885) – schilder van ‘Der Bücherwurm’”

  1. Lecluyse Maurits schreef:

    Alles klaar en in orde. Uitgezonderd: 1935 moet heel zeker zijn 1835.
    Mvg

  2. boekendingen schreef:

    Dankjewel!

Leave a Response