Wim Crouwels ‘New Alphabet’ als spel voor iPhone

crouwel-app-1Het Wim Crouwel Instituut presenteert op 3 december 2013 een app met het New Alphabet van Wim Crouwel. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan Wim Crouwel bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Het ‘New Alphabet’ is een geometrisch lettertype dat door Wim Crouwel werd ontworpen in 1967. Het experimentele project was bedoeld om de beperkingen van de kathodestraalbuis-technologie, die werd gebruikt in het fotozet-procedé, te omzeilen en bestaat alleen uit horizontalen en verticalen. De meeste letters zijn gebaseerd op een rechthoekig grid van 5 bij 9 units, met op 45-graden afgeronde hoekjes. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen onderkast en kapitalen. 

crouwel-app-2De app werd vormgegeven en technisch gerealiseerd door Bram de Leeuw in samenwerking met studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag. Toon Lauwen/Lauwen Projects begeleidde de productie. Het idee kwam van Ed Annink (1956–2012).

Lauwen en Annink kozen New Alphabet omdat dit font de vooruitstrevende houding van Wim Crouwel bij uitstek typeert en speels kan worden omgezet als app voor iPhone. Het gebruikte digitale font is van Foundry Types LTD.

Wim Crouwels New Alphabet als spel voor iPhone. Plaats de elementen in een grid en bouw de letters uit het New Aphabet na. Voor iedere letter is een beperkt aantal seconden beschikbaar en de gebruiker gaat van gemakkelijke naar steeds moeilijker voorbeelden. Ieder nieuw level opent een commentaar van internationale collega’s en vakgenoten zoals Philippe Apeloig, Peter Bilak, Ben Bos en Paula Scher.

Presentatie – Deze app, een speelse vorm van erfgoedontsluiting, wordt plezierig (dus kort) ten doop gehouden op 3 december 2013 door Toon Lauwen en Wim Crouwel. U bent van harte welkom bij deze presentatie. De toegang is gratis.

 

crouwel-app-3



Leave a Response