Mooiste Boekomslag van 2013: ‘De Poolster’ – opnieuw prijs voor Marry van Baar

poolster-1

Eind 2013 organiseerde Libris weer de verkiezing van het Mooiste Boekomslag. De Libris-boekhandels hadden een voorselectie gemaakt van 15 boeken die geselecteerd waren voor Mooiste Boekomslag 2013. Lezers konden één van deze boeken selecteren, maar ook een eigen favoriete boek insturen. Bij deze tweede editie van de publieksprijs brachten bijna 1.500 lezers hun stem uit op de website van Libris. 

Winnaar van de titel Mooiste Boekomslag van 2013 werd ‘De Poolster’ van Anna Chojnacka (Uitgeverij Luitingh–Sijthoff, Amsterdam, 2013). De cover werd ontworpen door Marry van Baar.

Eerder prijs - Ook de Nederlandse boekverkopers hebben jaarlijks een verkiezing van Mooiste Boekomslag en Marry van Baar won daarbij in 2002 met ‘Het boek van Gould’ van Richard Flanagan (Anthos) en in 2006 met ‘Boven is het stil’ van Gerbrand Bakker (Cossee).

De cover - Het is niet ongebruikelijk dat voor vertalingen van boeken gebruik wordt gemaakt het omslagbeeld van de oorspronkelijke uitgave. In het geval van ‘De Poolster’ is een beeld gebruikt dat eerder werd toegepast op een aantal edities van een roman van Siri Hustvedt, ‘The Summer Without Men’. Hieronder een viertal voorbeelden, waarbij nummer twee opvalt met de lezende vrouw in liggende positie.

poolster-2poolster-3poolster-4poolster-5



Leave a Response