Polare, polare, po…

 polare-bol-2013

uit een officieel bericht van investeringsmaatschappij ProCures, 3 april 2012:

Selexyz en De Slegte bundelen krachten

Vanaf vandaag gaan de boekwinkels van Selexyz en de Slegte gezamenlijk werken aan een nieuwe retailformule. Daarmee ontstaat de grootste boekwinkelketen in Nederland, met een breed aanbod van nieuwe en gebruikte boeken. Een dreigend faillissement van de winkels van Selexyz is daarmee afgewend.

De nieuwe eigenaar is investeringsmaatschappij ProCures, die onder meer een belang heeft in boekwinkelketen De Slegte.

Investeringsmaatschappij ProCures richt zich op M&A advisering en investeringen in bedrijven waarbij waardecreatie op de lange termijn – op basis van diepgaande sectorkennis en expertise in het ontwerpen van business- en herfinancieringsplannen – centraal staat.

ProCures werd in 2010 opgericht door Paul Dumas, Maurits Regenboog en Hans Haanappel. De drie partners leveren een combinatie van financiële expertise en operationele ervaring, die wordt aangewend voor het toevoegen van waarde aan bedrijven in een kritische ontwikkelingsfase.

Nieuwe retailformule

ProCures heeft de afgelopen zes maanden intensief gewerkt aan een businessplan voor de reorganisatie en implementatie van een nieuwe retailformule. ProCures betaalt 3,5 miljoen euro voor de overname van Selexyz. De komende anderhalf jaar zal het plan worden geïmplementeerd. Dumas: “Naar verwachting zullen beide organisaties eind 2013 operationeel volledig zijn gefuseerd. Daarmee is dan een basis gelegd voor continuïteit van de gezamenlijke onderneming en zullen ongeveer 400 arbeidsplaatsen zijn veilig gesteld.” Van een collectief ontslag voor de medewerkers van Selexyz is dan ook geen sprake. Dumas: “Wij zullen een passend sociaal plan opstellen voor het wegvallen van 140 van de 540 arbeidsplaatsen.” Het initiatief van ProCures wordt ondersteund door de belangrijkste spelers in de sector, waaronder koepelorganisaties, de grote uitgeverijen en de distributeurs.

Temidden van de vloedgolf aan commentaren en overpeinzingen rond het sluiten van de twintig Polare-winkels vandaag (28 januari 2014) zag ik een artikel op de website van Management Team van zes dagen geleden, met de kop:

IS PROCURES DOM, HEEL SLUW OF HEBBEN ZE GEWOON PECH?  

Met zowel Free Record Shop als Polare heeft investeringsmaatschappij ProCures het zwaar. Dom, gewoon pech of juist heel slim?

Drie scenario’s worden besproken met investeringsdeskundige Don Ginsel, die onder andere bij ABN Amro en Deutsche Bank fusies en overnames begeleidde. 

  • lees hier het artikel van Roberto Lobosco, 22 jan 2014

Over enige tijd zullen we (misschien) het antwoord kunnen vinden in artikelen vol financiële analyses en gelikte opinies. Maar voor nu zien wij, simpele boekenlezers, het hoofdschuddend aan, en keuvelen ondertussen aan de online borreltafel over bol.com, ebooks, illegaal downloaden en ontlezen.

twitter#polare

 

In 2006 ging het ook al niet zo goed…

Boekhandel De Slegte sluit zijn filialen in Alkmaar, Amersfoort, Breda en Dordrecht.

Dat komt hard aan in deze plaatsen. Want ondanks discussies over tegenvallende verkopen en internet-concurrentie, waren er toch veel regelmatige bezoekers zeer gehecht aan deze winkels. Het filiaal in Breda (was tien jaar lang aan de Ginnekenstraat gevestigd) is al gesloten omdat er voor dat pand al een koper beschikbaar was. In de andere panden wordt er nog een maand opruiming gehouden met kortingen van 50% op de hele voorraad – nieuw en tweedehands.

slegte2.jpg


Leave a Response