Couperus biograaf Henri van Booven speelde grote rol in rugby- en cricketwereld

Henri van Booven (1877 – 1964) was een schrijver en journalist, die in de Nederlandse literatuur vooral bekend is als de eerste biograaf van Louis Couperus (Leven en Werken van Louis Couperus, 1933).

Veel minder bekend is dat Henri van Booven ook een enthousiast sportman was. Hij maakte tussen 1909 en 1916, en later nogmaals tussen 1926  en 1937, deel uit van het bestuur van de Nederlandse Cricket Bond. In 1932 was hij medeoprichter en eerste voorzitter van de Nederlandse Rugby Bond (NRB). Hij vervulde deze functie tot 1938 en werd daarna tot Erevoorzitter benoemd.

vitrines-van-booven-rugbycentrum-2014foto NRCA

De Nederlandse Rugby Bond heeft ter herinnering aan haar erevoorzitter op 9 februari 2014 op het Nationaal Rugby Centrum Amsterdam de bestaande instructie-  en vergaderzaal van het NRCA omgedoopt tot Henri van Booven Conference Room. In deze zaal werden ook twee vitrines onthuld met daarin een klein deel van de kostbare rugby memorabilia uit de rijke geschiedenis van de Nederlandse Rugby Bond. De permanente tentoonstelling is toegespitst op het leven en werk van Henri van Booven (zie verslag).

booven-briefwisseling-2013

Onlangs verscheen in de Prominent-reeks een door Sander Bink samengesteld boekje met de briefwisseling tussen Henri van Booven en de Groningse dichter en De Ploeg-schilder Hendrik de Vries (1896-1989).

 One Response to “Couperus biograaf Henri van Booven speelde grote rol in rugby- en cricketwereld”

  1. […] Henri van Booven is dat natuurlijk helemaal in orde. Leo van Herwijnen –  de initiator van de Henri van Booven Conference Room – is genomineerd voor de verkiezingen voor de Clubhelden van de Amateursport. Hoera! Groot […]

Leave a Response