Leo Vroman (1915-2014)

In zijn woonplaats Fort Worth in Texas is de dichter en bioloog Leo Vroman (98) overleden.

vroman-video

In de tv-serie Profiel werd in 2009 de documentaire ‘Soms is liefde eeuwig‘ uitgezonden (Ike Bertels, 33 min.).

In het leven van dichtersechtpaar Leo (94) en Tineke Vroman (88) staan de liefde, het leven en de dood centraal. Op de vraag naar de voorwaarde om samen zo gelukkig oud te worden hoeft Leo niet na te denken: ‘Liefde.’ 

Na een lang leven samen, bereiden Leo en Tineke zich voor op het volgende afscheid. Beiden spreken er openhartig over. ‘Ik stel mij voor: een grote urn voor mij, een kleine voor Tineke en een heel kleintje voor onze brieven…’.

Nu is het zover…

Boek

hengel-vroman-2014Op 10 april, de dag dat Leo Vroman 99 zou zijn geworden, verschijnt een boek van Mirjam van Hengel over het begin van de liefde  tussen Leo en Tineke Sanders, in de moeilijke periode van de Tweede Wereldoorlog en de periode kort daarna.

Pas twee jaar na de oorlog, in september 1947, zien ze elkaar weer, in de haven van New York. De liefde blijkt onaangetast en duurt tot op de dag van vandaag. Met behulp van brieven, dagboeken en gesprekken met de Vromans reconstrueert Mirjam van Hengel het begin van dit indringende liefdesverhaal, dat zich afspeelt in het brandpunt van de wereldgeschiedenis.

• Mirjam van Hengel
Hoe mooi alles ; Leo en Tineke Vroman; een liefde in oorlogstijd
Uitgeverij Querido, april 2014 (verwacht 10/04)
paperback, 302 pagina’s
ISBN 9789021454993, verkoopprijs € 19,99
[zie bij bol.com]

 

 Leave a Response