‘Meesterlijke schoolplaten’ tentoongesteld in Culemborg

schoolplaten1.jpg

Meer dan 70 zijn er te zien in Museum Elisabeth Weeshuis in Culemborg. Schoolplaten over de vaderlandse geschiedenis van Johan Herman Isings, over de natuur van Marinus Adrianus Koekkoek en over uiteenlopende onderwerpen van Hendrik Jan van Lummel.schoolplaten3.jpg

Het is een overzicht van 120 jaar schoolplaten. De vroegste plaat van Van Lummel dateert uit 1857 en rond 1977 kwamen de laatste Isings-platen op de markt.

Het ontstaan, het gebruik en het verdwijnen van de schoolplaat uit de klaslokalen komt in de tentoonstelling aan de orde. Teksten bij de platen geven aan wat en wie er precies op de schoolplaat te zien is. Ook zijn er diverse nostalgische filmpjes: educatieve natuurafleveringen van de school-tv en filmbeelden van de lagere school uit de jaren ’50.

Naast de platen zijn in de expositie originele gouaches van Koekkoek opgenomen. Koekkoek was een meester in het schilderen van vogels en werkte van 1918 tot 1938 als vaste tekenaar bij het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in Leiden, het huidige Naturalis. Naast vijf vogelschilderingen voor het beroemde boek Ornithologia Neerlandica ofwel De Vogels van Nederland van Eduard Daniël van Oort, worden ook een aantal van zijn zoogdiergouaches getoond.

De tentoonstelling ‘Meesterlijke schoolplaten’ is geopend van 15 maart tot 15 september 2008.
Openingstijden Museum Elisabeth Weeshuis di t/m vrij van 13.00 – 17.00 uur en op za/zo van 14.00 – 17.00 uur. Adres: Herenstraat 29, Culemborg, tel. 0345 – 513912.

  • Meer over schoolplaten bij Wikipedia en veel te zien bij De Kantlijn in Bredevoort.
schoolplaten2.jpg


2 Responses to “‘Meesterlijke schoolplaten’ tentoongesteld in Culemborg”

  1. Bertie schreef:

    Dank voor deze tip. Het museum heeft wel een website, zie http://www.museumculemborg.nl/

    mvg.

  2. boekendingen schreef:

    Bedankt, de links zijn aangepast.

Leave a Response