‘Klinkklare Vormgeving’ – tentoonstelling over N.P. de Koo (1881 – 1960)

dekoo-3.jpg

Klinkklare Vormgeving – N.P. de Koo (1881-1960) – een tentoonstelling in het Haagse Museum voor Communicatie – van 21 maart t/m 29 juni 2008.

Het werk van De Koo is veelzijdig; van affiches en brievenbussen voor PTT tot bierviltjes, flesetiketten en tentoonstellingsstands voor bierbrouwerij Phoenix. In zijn heldere stijl zijn strakke lijnen, schreefloze letters en een minimum aan kleurgebruik altijd het uitgangspunt.dekoo-2.jpg

Werk
Nicolaas Petrus de Koo was een veelzijdig vormgever en had zodoende te maken met verschillende typen opdrachten. Grafische vormgeving (zoals affiches, sluitzegels, bierviltjes), industriële ontwerpen (o.a. brievenbussen, wapenborden en zelfs een rijdend postkantoor) en interieurontwerpen (van villa’s tot stoelen) wisselden elkaar af. De PTT was hierin een belangrijke opdrachtgever. Door zijn reclame-ontwerpen drukte De Koo een stempel op het gezicht van de PTT in de jaren 1930 – 1950. Ook voor bierbrouwerij Phoenix betekende De Koo een belangrijke vernieuwing. Doordat hij de mythische vogel Feniks als krachtig beeldmerk in alle ontwerpen liet terugkomen, ontstond hieruit de eerste ‘huisstijl’ in de toen conservatieve wereld van de bierbrouwerij.dekoo-1.jpg

Werkwijze
De Koo had een overtuigende eigen ontwerpstijl waarbij het ambacht een grote rol speelde: handmatige potloodschetsen, ingekleurd met verf en werktekeningen in inkt werden tot in detail bijgeschaafd voordat ze aan de opdrachtgever werden voorgesteld. Ook de typografie is helder, altijd schreefloos en vormt in combinatie met krachtige symboliek zeer leesbare beelden.

Boek
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt de publicatie N.P. de Koo (1881-1960), Grafisch vormgever en Interieurarchitect (ISBN 978-90-74009-53-9, € 25,-), geschreven door Peter van Dam en uitgegeven door [Z]OO producties, Eindhoven. Het boek is o.a. te koop bij bol.com.

Update 13 maart 2010 – toegevoegd onderstaande video (8:56), gemaakt in opdracht van het Museum voor Communicatie.

http://www.youtube.com/watch?v=hrTiwIjRcxA


One Response to “‘Klinkklare Vormgeving’ – tentoonstelling over N.P. de Koo (1881 – 1960)”

  1. […] Tentoonstelling Deze rijk geïllustreerde publicatie over het werk en leven van N.P. de Koo, verscheen naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Klinkklare Vormgeving’, van 21 maart tot 29 juni 2008, in het Museum voor Communicatie in Den Haag. (Zie ook Boekendingen.nl) […]

Leave a Response