‘Van Picasso tot Sol LeWitt – Het kunstenaarsboek na 1950’ te zien in Museum Meermanno

tento-artistbooks-2014
Museum Meermanno organiseert van 15 maart t/m 13 juli 2014 een tentoonstelling over naoorlogse kunstenaarsboeken: Van Picasso tot Sol LeWitt – Het kunstenaarsboek na 1950.

Eind negentiende eeuw ontstaat in Frankrijk het ‘livre de peintre’. Dit zijn bijzondere en luxe uitgegeven boeken waarin vaak een gerenommeerd literair werk gecombineerd wordt met originele illustraties van een eigentijds beeldend kunstenaar. In de loop van de tijd worden tekst en beeld in deze boeken steeds meer een visuele eenheid en krijgt de beeldend kunstenaar meer regie over de inhoud en de uiteindelijke vormgeving van het boek.

Naast dit meer exclusieve kunstenaarsboek ontstond er in de jaren vijftig een nieuw type: een goedkoop en eenvoudig uitgegeven kunstenaarsboek, met een sterk beeldend karakter. Een uitgave die in zijn geheel ontworpen en soms eigenhandig gemaakt werd door een beeldende kunstenaar. Ondanks de toen nog lage aankoopprijs was slechts een enkeling in dit type kunstenaarsboek geïnteresseerd. Toch bleef het kunstenaarsboek voor veel (jongere) kunstenaars een zeer aantrekkelijke kunstvorm, waarin zij hun eigen, soms zeer afwijkende ideeën en opvattingen over kunst, mens en maatschappij aan het publiek kenbaar konden maken. Mede hierdoor is het kunstenaarsboek uitgegroeid tot een volwassen kunstvorm die op dit moment door veel kunstenaars in vele landen wordt uitgeoefend.

De tentoonstelling opent met een aantal klassieke voorbeelden van het ‘livre de peintre’, met werk van o.a. Pablo Picasso en Matisse. Vervolgens wordt een selectief, maar representatief beeld gegeven van kunstenaarsboeken uit de internationale kunstwereld van na 1950.

Voor de samenstelling van de tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de collecties van de Brokken Zijp Foundation of Art, de Koninklijke Bibliotheek en het Museum Meermanno.

 Leave a Response