Ida Gerhardt Poëzieprijs 2014 voor Pieter Boskma

boskma-mensenhand-2012Dichter Pieter Boskma heeft met zijn bundel Mensenhand de Ida Gerhardt Poëzieprijs gewonnen, de tweejaarlijkse poëziebundelprijs van de gemeente Zutphen. 

Pieter Boskma continueert in Mensenhand zijn epische bouwwerk, dat hij in 2002 met De aardse komedie begon en indrukwekkend voortzette met Doodsbloei (2010). Mensenhand is een relativerend afscheid van diepe rouw. Met krachtige lyriek, vol speelse allusies op klassieke voorgangers en, meer dan vroeger, onverhoeds verlucht met badinerende intermezzo’s.

De andere twee genomineerden waren: René Puthaar, Het wilde kind (Atlas Contact) en Marjoleine de Vos, Uitzicht genoeg (Van Oorschot).

Mensenhand is de eerste dichtbundel van Pieter Boskma sinds het veelgeprezen, diverse malen herdrukte Doodsbloei (2010), het ‘rouwdagboek in verzen’ dat hij schreef na de dood van zijn vrouw. [bundels van Boskma bij bol.com]

 Leave a Response