Mohammed Benzakour wint E. du Perronprijs

benzakour-yemma-2013Tijdens het Tilburgse literatuurfestival Tilt werd bekendgemaakt dat de E. du Perronprijs 2013 is gewonnen door Mohammed Benzakour. Benzakour wint met de prijs 2.500 euro en een sjaal met geborduurd opschrift, ontworpen door Miriam van der Lubbe.

Benzakour krijgt de prijs voor zijn roman Yemma. In het boek beschrijft Benzakour hoe hij zijn yemma – Marokkaans voor moeder – langzaam ziet afglijden. Ze belandde na een herseninfarct in een rolstoel en werd volledig zorgafhankelijk. “In rake beelden wordt een zorgwereld geschetst die nog niet op de hoogte lijkt te zijn gebracht van de culturele diversiteit in Nederland”, aldus de jury.

De prijs gaat naar mensen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin bijdragen aan de multiculturele samenleving. Benzakour krijgt de prijs 27 maart 2014 uitgereikt in het Brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur in Tilburg.

boek
Mohammed Benzakour, Yemma
stilleven van een Marokkaanse moeder
De Geus, 2013
[zie bij bol com + leesproef]Leave a Response