Manuscript ‘Les Cent Vingt Journées de Sodome’ van Markies de Sade terug in Frankrijk
In het herdenkingsjaar van de 200e sterfdag van de beroemde Markies de Sade, komt het manuscript van zijn beroemdste pornografische werk, De 120 dagen van Sodom, terug naar Frankrijk. Het werd aangekocht door een particuliere handelaar voor 7 miljoen euro.
Donatien Alphonse François de Sade (1740-1814), beter bekend als Markies de Sade, schreef in 1785 terwijl hij in de Bastille gevangen zat, zijn bekendste werk ‘Les Cent Vingt Journées de Sodome‘ op een rol papier van 12 meter lang en verborg het in zijn cel. Het manuscript overleefde de bestorming van de Bastille en werd in 1904 voor het eerst gepubliceerd in Berlijn.
Het originele manuscript kwam in 1929 weer in handen van nazaten van de graaf, die het op hun landgoed bewaarden. In 1982 kreeg een huisvriend, Jean Grouet, het in handen, smokkelde het naar Zwitserland en verkocht het daar aan verzamelaar Gérard Nordmann voor $ 60.000. Ondanks Franse gerechtelijke bevelen tot teruggave bleef het in Zwitserland en de federale rechtbank aldaar koos de kant van Nordmann met de uitspraak in 1998 dat hij het ​​manuscript te goeder trouw had gekocht.
En nu is het manuscript terug in Frankrijk. Gekocht door Gérard Lhéritier, een privéverzamelaar van manuscripten, president en oprichter van Aristophil, een investeringsmaatschappij in ‘letteren’ en eigenaar van het Museum voor Brieven en Manuscripten in Parijs en Brussel.
Lhéritier betaalde, na drie jaar van moeizame onderhandelingen, uiteindelijk € 7.000.000, waarmee het een van de drie duurste manuscripten in Frankrijk werd.
Prachtig stuk, de Sade zat als een van de weinigen nog opgesloten in de Temple toen de revolutie losbarstte.