Dichtregels Jan Eijkelboom in tunnel Dordrecht worden eindelijk hersteld

tunnel-1Om de onderlinge bereikbaarheid van de stad, buitenwijken en nieuwe voorzieningen (Gezondheidspark, Leerpark en Sportboulevard) te verbeteren, werd in Dordrecht in 2008  de Laan der Verenigde Naties met een tunnel onder het spoor door gelegd.

Kunstwerk - Om de esthetische waarde van de tunnel te verhogen, kregen de Friese kunstenaar René Knip en Dordtse stadsdichter Jan Eijkelboom de opdracht om een grafisch kunstwerk te ontwerpen.

In het tegelwerk op de wanden van de tunnel en in het hek tussen het fietspad en de weg werden enkele dichtregels van Jan Eijkelboom geplaatst. Atelier René Knip ontwierp er een speciale vierkante letter voor. In het voorbijrijden viel te lezen: Hier baant de laan zich onder ’t spoor een weg. Op de andere tunnelwand en in het metalen hek tussen de weg en het fietspad zijn twee langere regels verwerkt in wat kleinere letters (foto boven René Knip, meer foto’s op zijn website).

tunnel-2Verval – Twee jaar na de openstelling begonnen tegeltjes uit de muur te vallen en verdween het kunstwerk uiteindelijk achter netten om de langs rijdende auto’s te beschermen. Er volgde langdurig geruzie over de oorzaken en wie voor de kosten moest opdraaien.

Uit een door TNO uitgevoerd onderzoek blijkt dat het loskomen van de tegels is veroorzaakt door ‘een combinatie van een onjuiste uitvoering, ondichtheden in het beton en een verkeerd ontwerp’. De schuld is hierdoor niet eenduidig bij één partij neer te leggen. 

Herstel – Het is inmiddels eind 2013 als de gemeenteraad besluit een krediet van € 921.400,- beschikbaar te stellen voor volledig herstel van de tunnel.

In april 2014 wordt met de herstelwerkzaamheden begonnen.

Jan Eijkelboom (1926-2008) – journalist, schrijver, vertaler en dichter – werd door de gemeente Dordrecht tot stadsdichter benoemd en was daarmee de eerste stadsdichter in Nederland.

Op het Damiatebolwerk te Dordrecht is één van zijn bekendste dichtregels gegraveerd: Wat Blijft Komt Nooit Terug.  In de tuin van het Dordrechts Museum is een gedicht van hem op een muur aangebracht (zie bericht) en binnenkort wordt een straatje naar hem genoemd (zie bericht).

eijkelboom-verzamelde-gedichten-2012

Verzamelde gedichten - Ruim vier jaar na de dood van Jan Eijkelboom verschijnt de poëzie van deze fijnzinnige dichter in een monumentale uitgave:

• J. Eijkelboom, Kees van ‘t Hof (samenst.)
Uitgeverij De Arbeiderspers, november 2012
gebonden met stofomslag, 560 pagina’s, 23 x 14 cm
ISBN 9789029586412, verkoopprijs € 45,00
[o.a. te koop bij bol.com + leesproef]

zie ook bij boeken over boeken

–

 

 

 Leave a Response