Mari Alföldy krijgt Filter Vertaalprijs 2014 voor vertaling Satanstango

satanstango  

De Filter Vertaalprijs 2014 voor de meest bijzondere vertaling van het afgelopen jaar werd tijdens de Internationale Literatuurdagen in Utrecht toegekend aan Mari Alföldy voor haar vertaling uit het Hongaars van Satanstango. Haar vertaling van deze hedendaagse roman van de Hongaarse auteur László Krasznahorkai verscheen bij uitgeverij Wereldbibliotheek.

Mari Alföldy (Boedapest, 1962) werkt sinds 1998 als literair vertaler en vertaalde romans van vooraanstaande Hongaarse auteurs, onder wie Sándor Márai, Imre Kertész, György Konrád en Dezso Kostolányi. Zij studeerde Klassieke Talen en Hongaars aan de Rijksuniversiteit Groningen. Behalve proza vertaalt zij ook poëzie, leidt vertaalworkshops, is gastredacteur van literaire tijdschriften en houdt lezingen en interviews met Hongaarse auteurs, onder meer in de Hongaarse Salon Amsterdam, waarvan zij de oprichtster en organisator is en waar maandelijks Hongaarse culturele evenementen worden gehouden. Mari Alföldy ontving eerder de Hongaarse Kosztolányi-vertaalprijs en het Gouden Kruis van Verdienste van de Republiek Hongarije. 

De jury bestond uit Eric Metz, Ton Naaijkens en Ivo Smits.

Genomineerd waren:

  • Mari Alföldy voor Satanstango van László Krasznahorkai (Wereldbibliotheek)
  • Gerda Baardman, Lidwien Biekmann, Brenda Mudde en Elles Tukker voor De Cirkel van Dave Eggers (Lebowski)
  • Ike Cialona voor Don Juan van Lord Byron (Athenaeum-Polak & Van Gennep)
  • Roel Schuyt voor De nieuwkomers III van Lojze Kovačič (Van Gennep)
  • Froukje Slofstra voor Verhalen van Isaak Babel (Van Oorschot)
  • Jos Vos voor Het verhaal van Genji van Murasaki Shikibu (Athenaeum-Polak & Van Gennep)

De prijs werd ter beschikking gesteld door De Arbeiderspers, Athenaeum – Polak & Van Gennep, De Bezige Bij, Cossee, De Geus, Lebowski, Meulenhoff Boekerij, Van Oorschot, Podium, Vantilt en Wereldbibliotheek in samenwerking met Filter, tijdschrift over vertalen. Het prijzengeld van de Filter Vertaalprijs werd onlangs drastisch verhoogd en bedraagt nu € 10.000. Het is de zevende keer dat de prijs werd uitgereikt. Leave a Response