Uitgeverij Kluitman bestaat 150 jaar – drie tentoonstellingen en jubileumboek

Kluitman werd in 1864 in Alkmaar opgericht en is de oudste, zelfstandige uitgeverij van kinderboeken in Nederland. Dit jaar wordt het 150-jarig jubileum gevierd. In het kader van dit bijzondere jubileum zijn er drie tentoonstellingen waarin de boeken en jeugdhelden van Kluitman centraal staan.

kluitman-bergen-2014

‘Vet gaaf!’ – 150 jaar illustraties in Kluitman-boeken.

Tentoonstelling in Museum Kranenburgh te Bergen. Dick Matena stelde de tentoonstelling samen en koos onder meer illustraties van Nelly Spoor, Freddie Langeler en Gerard van Straaten. Ook is de ontwikkeling van schets tot eindproduct te zien van bijvoorbeeld Pietje Bell en Floortje Bellefleur. Het publiek kan verfilmingen bekijken van onder anderen Dik Trom, Kruimeltje, en Koen Kampioen. Daarnaast zijn er hoorspelen en geluidsfragmenten te beluisteren.

Van 17 mei tot 20 juli 2014

 —

kluitman-leeuwarden-2014

De Kameleon en het raadsel van de zilveren vork

Een ode aan de Kameleon is te zien in het Fries Museum in Leeuwarden. Dick Matena maakte exclusief voor het museum  nieuwe tekeningen van de beroemde boot die een hele muur in beslag neemt en is er een speurtocht door het museum.

Van 29 mei tot 31 oktober 2014

kluitman-alkmaar-2014Goal! De voetbalhelden van Kluitman

In augustus in de tentoonstelling ‘100 jaar voetbalboeken bij uitgeverij Kluitman’ te zien bij het Stedelijk Museum Alkmaar. Voetballende helden als ‘Jimmi’, ‘Snelle Jelle’, ‘Heksje Lilly’, ‘Bobbi’, ‘Koen Kampioen’ en de recente boeken over Arjen Robben zijn in het najaar te zien in Alkmaar.

Van 30 augustus 2014 tot 4 januari 2015

Jubileumboek: Het geheim van Kluitman

kluitman-boek-2014

Bij het jubileum hoort een jubileumboek: Het geheim van Kluitman. In dit jubileumboek worden de geschiedenis van de uitgeverij, de verschenen titels en de ontwikkeling van het kinderboekenvak weergeven, voor de echte liefhebber of verzamelaar.

Dit boek werd gepresenteerd tijdens het symposium in de Koninklijke Bibliotheek op 9 mei 2014 waarop de 150-jarige geschiedenis van Kluitman centraal stond.

 

Marnix Croes, Berry Dongelmans
Het geheim van Kluitman ; 150 jaar geschiedenis van een uitgeverij 1864-2014

Uitgeverij Kluitman Alkmaar, mei 2014
Hardcover, illustr., 360 pagina’s
ISBN 9789020631500, verkoopprijs € 39,95
[o.a. te koop bij bol.com]Leave a Response