Bijzondere Collecties verwerft unieke verzameling kinderprenten (centsprenten)

prent-boerma

Verzamelaar Nico Boerma schenkt zijn collectie kinderprenten aan de Universiteit van Amsterdam. De waardevolle collectie, met tal van uiterst zeldzame prenten, vormt een belangrijke aanvulling op de verzameling populair drukwerk die al bij de UvA aanwezig was.
Nico Boerma, voormalig docent klassieke talen, toerisme en geschiedenis uit Landsmeer, is al vele decennia een gepassioneerd verzamelaar van volks- en kinderprenten. Zijn schenking omvat zo’n 4500 kinderprenten van de zeventiende tot de vroege twintigste eeuw.

Eerder schonk Nico Boerma zijn verzameling kermis- en nieuwjaarswensen, liedteksten en wensbrieven aan de UvA. Al dit materiaal wordt beheerd door de Bijzondere Collecties van de UvA, waar zich nu de grootste verzameling populair drukwerk in Nederland bevindt.

Tentoonstelling
Een aantal fraaie kinderprenten uit de collectie Boerma zal te zien zijn in de tentoonstelling Sterke verhalen, die van 24 juni t/m 5 oktober 2014 gehouden wordt bij de Bijzondere Collecties. De tentoonstelling brengt in beeld hoe verhaalmotieven met bijvoorbeeld Faust of Assepoester door de eeuwen heen voortleefden in almanakken en prenten voor de gewone man.

Boek en symposium
Op 15 november 2014 verschijnt een nieuw standaardwerk over Nederlandse volks- en kinderprenten door Nico Boerma in samenwerking met Aernout Borms, Fons Thijs en Jo Thijssen. Ter gelegenheid daarvan vindt bij de Bijzondere Collecties een symposium plaats over dit onderwerp. Het symposium wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur.

 

centsprent1.jpg

 Leave a Response