C. Buddingh’-Prijs 2014 gewonnen door Maarten van der Graaff met ‘Vluchtautogedichten’

buddinghprijs-2014

De jury van de C. Buddingh’-Prijs 2014 maakte gisteravond tijdens het Poetry International Festival de winnaar bekend. Het werd Maarten van der Graaff (1987) met zijn debuutbundel Vluchtautogedichten (Uitgeverij Atlas Contact).

Uit het juryrapport:

Bluf, branie en bravoure is een goede grondhouding voor debuterende dichters (…). Een dichter met zulke ambities vraagt niet nederig om te worden toegelaten in het huis van de poëzie, die morrelt niet zachtjes aan de poort, maar valt met het nodige misbaar en laweit binnen, die overrompelt het dienstdoende orkestje en zet het zelf op een toeteren. Literair bestaansrecht (…) wordt niet afgesmeekt maar afgedwongen. Naar de unanieme mening van de jury vormt één bundel dankzij bluf, branie en bravoure van die stelling een overtuigend bewijs. De C. Buddingh’-prijs 2014 gaat naar Vluchtautogedichten van Maarten van der Graaff.’

De andere genomineerden waren:

Hanneke van Eijken (1981) - Papieren veulens – Uitgeverij Prometheus

Josse Kok (1983) - Ik heb geslacht – Uitgeverij Liverse

Hannah van Wieringen (1982) - Hier kijken we naar - Uitgeverij de Harmonie

De C. Buddingh’-prijs voor nieuwe Nederlandstalige poëzie is een initiatief van Poetry International en wordt sinds 1988 uitgereikt aan de schrijver van het beste poëziedebuut.Leave a Response