Het Groningen van Cornelis Jetses

jetses-groningen-2Vanaf 4 oktober 2014 is er in het Noordelijk Scheepvaartmuseum een tentoonstelling te zien: Het Groningen van Cornelis Jetses. De tentoonstelling geeft een overzicht van het leven en werk van de illustrator Cornelis Jetses, zijn beroemde illustraties zoals Ot en Sien, zijn artistieke ontwikkeling en zijn band met de stad Groningen.

Cornelis Jetses - GroningenBijna iedereen is wel bekend met het werk van Cornelis Jetses (1873-1955), zoals Ot en Sien of Aap Noot Mies. Niet bekend is dat hij uit een arm gezin in de Hortusbuurt van Groningen kwam en veel Groningse elementen in zijn tekeningen stopte.

In de tentoonstelling vormt het Groningen van Cornelis Jetses het centrale thema. Naast de prenten en tekeningen waarin Groningen nadrukkelijk als decor en onderwerp fungeert zullen ook veel onbekende schetsen te zien zijn, die als studiemateriaal de basis vormden voor de gepubliceerde platen. Ook zal het ‘schoolgaan’ ten tijde van Jetses worden getoond in vergelijking met het huidige onderwijs: wat is er veranderd in de tijd tussen de schoolplaten en de Ipads?

 

RTV Noord, upload 13 sept 2014

Boek – Bij deze tentoonstelling wordt door uitgeverij Profiel een boek over Cornelis Jetses uitgebracht, geschreven door gastconservator Bob Verschoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *