Gouden Penseel 2014 voor Floor Rieder en haar illustraties in ‘Het raadsel van alles wat leeft’

raadsel-penseel-2014-1

Het Gouden Penseel 2014, de prijs voor het best geïllustreerde boek, gaat naar Floor Rieder (Zwolle, 1985). Zij ontving de onderscheiding vanavond voor haar illustraties in Het raadsel van alles wat leeft en de stinksokken van Jos Grootjes uit Driel (Uitgeverij Gottmer), geschreven door Jan Paul Schutten Een heel bijzonder boek over het wonder van het leven en de evolutie, van de oerknal tot het leven nu.

De jury over de illustraties van Floor Rieder:

‘Ze zijn zwierig, grappig, vernieuwend én informatief – en dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. Het raadsel van alles wat leeft is de meesterproef van Floor Rieder, een kunstwerk van een boek.’

Het boek Het Raadsel van alles wat leeft werd eerder al bekroond met de Gouden Tulp (voor beste informatieve boek), de Nienke van Hichtum-prijs, een Zilveren Griffel en een Zilveren Penseel. Daarnaast werd het door de boekverkopers van Polare verkozen het tot het Beste Jeugdboek van het Jaar. Het Raadsel van alles wat leeft ontving een nominatie voor de Jan Wolkers Prijs en bij de verkiezing van Mooiste Boekomslag 2013 eindigde het op de tweede plaats. Ook werd het boek door een vakjury geselecteerd als een van de 33 Best Verzorgde Boeken van 2013. Ook is er een Duitse vertaling uit en volgt een Amerikaanse vertaling.

raadsel-penseel-2014-2

Het Gulden Palet, de bekroning voor het beste werk van een buitenlandse illustrator, werd vanavond uitgereikt aan Anton Van Hertbruggen (Ekeren, 1990) voor Het hondje dat Nino niet had (Uitgeverij De Eenhoorn), geschreven door Edward van de Vendel.

Tentoonstelling Penselen in het Rijksmuseum – Tot en met 11 januari 2015 zijn in de Teekenschool van het Rijksmuseum de originele prenten te zien van de winnaars van de Penselen, de Paletten en de Vlag en Wimpels. Penselen in het Rijksmuseum is een jaarlijkse samenwerking tussen het Rijksmuseum en de Kinderboekenweek.Leave a Response