Literatuurprijs van de Europese Unie 2014 voor Marente de Moor

moor-maagdVandaag werden op de boekenbeurs van Frankfurt de winnaars van de literatuurprijs van de Europese Unie voor 2014 bekendgemaakt. De prijs wordt uitgereikt aan de beste nieuwe en aanstormende auteurs in Europa.

Elk jaar nomineren nationale jury’s in een derde van de landen — dit keer zijn het er 13 — de winnende auteurs.

Voor Nederland is de winnares Marente de Moor (1972).

De andere twaalf landen en winnaars: Ben Blushi (Albanië), Milen Ruskov (Bulgarije), Jan Němec (Tsjechië), Makis Tsitas (Griekenland), Oddný Eir (IJsland), Janis Jonevs (Letland), Armin Öhri (Liechtenstein), Pierre J. Mejlak (Malta), Ognjen Spahić (Montenegro), Uglješa Šajtinac (Servië), Birgül Oğuz (Turkije) en Evie Wyld (Verenigd Koninkrijk).

Alle winnaars ontvangen een geldprijs van 5 000 euro. En wat nog belangrijker is: door de prijs komen zij in de schijnwerpers te staan en krijgen zij internationale zichtbaarheid. Hun uitgevers worden aangemoedigd om financiële steun van de EU aan te vragen om de winnende boeken in andere talen te vertalen en zo nieuwe markten te bereiken.

De winnaars van dit jaar nemen hun prijs op 18 november in ontvangst tijdens een gala in de Concert Noble in Brussel.Leave a Response