Leidse wetenschapper promoveert op Tolkienreligie

tolkien-5

Over de hele wereld bestaan kleine groepen die religieuze praktijken en tradities hebben ontwikkeld op basis van het werk van Tolkien. Ze roepen de bovennatuurlijke wezens uit de verhalen op om contact met ze te maken, of ze maken spirituele reizen naar Midden-aarde om hen daar te bezoeken. Sommigen geloven dat ze zelf ‘ontwaakte elfen’ zijn; ze hebben ontdekt dat hun voorouders elfen zijn, of ze hebben een elfenziel die gevangen zit in een menselijk lichaam. Dit fenomeen wordt fiction-based religion genoemd.

Markus Altena Davidsen, verbonden aan Faculteit der Geesteswetenschappen in Leiden, promoveert op 16 oktober 2014 op zijn proefschrift ‘The Spiritual Tolkien Milieu: A Study of Fiction-based Religion’.

tolkien-4Davidsen schrijft met zijn proefschrift het eerste grote werk over de Tolkienreligie. Daarin onderzoekt hij de religie die zich baseert op de verhalen van de Britse fantasyschrijver J.R.R. Tolkien. Ook verklaart hij hoe fictie religieus kan worden.

Het proefschrift bevat een uitgebreide analyse van de Tolkienreligie en haar belijders en onderzoekt ook het bredere fenomeen fiction-based religions. Dat zijn religies die niet claimen gebaseerd te zijn op waargebeurde geschiedenis maar stoelen op fictie. Een voorbeeld daarvan is het jediisme, waarvoor de filmserie Star Wars de spirituele bron is. Davidsen beperkt zijn onderzoek tot religies die voortkomen uit literatuur, waarvan Tolkiens oeuvre het beste voorbeeld is.

 

 Leave a Response