Richard Flanagan wint Man Booker Prize 2014

https://www.youtube.com/watch?v=CrXMBIFhoZI

De Australiër Richard Flanagan heeft de Man Booker Prize 2014 gewonnen met het boek “The Narrow Road to the Deep North” (De smalle weg naar het verre noorden).

The Narrow Road to the Deep North is the sixth novel from Richard Flanagan, who is considered by many to be one of Australia’s finest novelists. It centres upon the experiences of surgeon Dorrigo Evans in a Japanese POW camp on the now infamous Thailand-Burma railway. The Financial Times calls it ‘elegantly wrought, measured and without an ounce of melodrama… nothing short of a masterpiece.’

flanagan-weg-20141943. In een uitzichtloos Japans krijgsgevangenenkamp aan de Birma-Siam Dodenspoorlijn wordt de Australische legerarts Dorrigo Evans achtervolgd door een vroegere liefdesaff aire met Amy, de jonge vrouw van zijn oom. Terwijl hij knokt om zijn manschappen van uithongering, cholera en andere wreedheden te redden, krijgt hij een brief die zijn leven voor altijd zal veranderen.De smalle weg naar het verre noorden is een gruwelijk mooi coming-of-ageverhaal, niet alleen over de onmenselijkheden en de verschrikkingen van de oorlog, maar ook over de liefde in al haar vormen. Het is het relaas van een oorlogsheld die hunkert naar passie en erkenning, alleen maar om erachter te komen wat hij verloren heeft.

Het boek werd door de jury beschreven als “obsederend, zeer leesbaar en een echte pageturner”. “Flanagan verkent thema’s als wreedheid, heldhaftigheid en gelatenheid”.

Het boek De smalle weg naar het verre noorden verscheen in augustus bij De Bezige Bij.

video: News Watch, upload 15 okt.2014Leave a Response