Carel de Ner̩e tot Babberich, Henri van Booven en Louis Couperus Рexpositie in Couperus Museum

neree-expo-2014

De wintertentoonstelling van het Louis Couperus Museum is gewijd aan de vriendschap tussen de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich en de schrijver Henri van Booven, en hun werderzijdse band met Louis Couperus. De titel van de expositie, ‘Witte nachten’, is de titel van de debuutbundel (1901) van Van Booven.

Rond 1900 was de latere Couperusbiograaf Henri van Booven (1877-1964) goed bevriend met de kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich (1880-1909). Laatstgenoemde werkte in de stijl van Jan Toorop en Aubrey Beardsley. Hij is wel ‘de Couperus van de tekenpen’ genoemd. Henri van Booven is bekend om zijn roman Tropenwee (1904). Via zijn vriend Carel de Nerée leerde hij het werk van Louis Couperus kennen. De Nerée was idolaat van Extaze: ‘Het mooiste, wat een der allermooiste Hollanders van de laatsten tijd heeft kunnen geven,’ schreef hij in een brief uit 1900. Couperus’ roman inspireerde hem tot een reeks tekeningen die tot de fraaiste uit zijn oeuvre en wellicht uit de Nederlandse symbolistische kunst van rond 1900 behoort. Van Booven op zijn beurt werd een echte Couperuskenner. In 1933 publiceerde hij de eerste biografie van Louis Couperus.

Op de tentoonstelling zijn de tekeningen voor Extaze voor het eerst sinds honderd jaar tezamen te zien. Ze worden aangevuld met andere, zelden geëxposeerde werken van De Nerée uit particuliere collecties, boeken, foto’s en brieven die licht werpen op deze bijzondere vriendschap. Documenten uit het privéarchief van Henri van Booven worden voor het eerst aan het publiek getoond.

bink-neree-2014

De expositie wordt voorbereid en ingericht door fin de siècle-kenner Sander Bink, die een dissertatie voorbereidt over Carel de Nerée tot Babberich. Ter gelegenheid van de expositie verschijnt van zijn hand een begeleidend boekje.

• Sander Bink
Carel de Nerée tot Babberich en Henri van Booven
WBOOKS, november 2014 (verwacht 09/11)
Paperback met flappen, illustr., 64 pagina’s
ISBN 9789462580640, verkoopprijs € 14,95 [bestel]

 

 

 5 Responses to “Carel de Nerée tot Babberich, Henri van Booven en Louis Couperus – expositie in Couperus Museum”

  1. […] Booven, brieven, foto’s en de aardigste kunstwerkjes, we konden het allemaal vinden voor de Witte Nachten-tentoonstelling in het Louis Couperus Museum. Wat wij echter al jaren tevergeefs zoeken is een foto, het liefst uit […]

  2. […] De volgende keer buigen we ons weer gewoon over een vergeten, symbolistische schildersvriend van Carel de Nerée of een niet te vinden neomystieke roman uit 1895 – we moeten immers niet ál te populair […]

  3. […] was op vrijwel alle vroege De Nerée-tentoonstellingen te zien (en ‘as we speak’ in het Louis Couperus Museum […]

  4. […] april 2015 – De trouwe rond1900-lezertjes en bezoekers van de tentoonstelling in Den Haag weten wellicht dat Carel de Nerée in 1898 min of meer ‘debuteerde’ op de […]

  5. […] jaar dan ook enkel terloops uitgelaten over de door ons gastgeconserveerde tentoonstelling over Carel de Nerée tot Babberich en Henri van Booven in het Louis Couperus Museum. Dat kostte natuurlijk enige moeite, want wij konden over maar liefst […]

Leave a Response