TV-avond over de uitgevers Geert van Oorschot, Geertjan Lubberhuizen en Johan Polak

De toonaangevende uitgeverijen De Bezige Bij En Van Oorschot bestaan 70 jaar. Beide Amsterdamse uitgeverijen zijn bepalend geweest voor het na-oorlogse literaire klimaat in Nederland. Geertjan Lubberhuizen (oprichter en eigenaar van De Bezige Bij) had een fijne neus voor de moderne literatuur. Geert van Oorschot (oprichter van de gelijknamige uitgeverij) volgde zijn eigen smaak: De Russische bibliotheek, Multatuli, Vlamingen…

Op NPO Cultura documentaires over de twee boekenhuizen. Aangevuld met een gesprek dat Adriaan van Dis had met de legendarische Johan Polak (uitgever en oprichter van Polak & Van Gennep). Zaterdag 6 december 2014 vanaf 20:30 uur.

uitg-oorschot• Uitgever Geert van Oorschot: uit egoïsme en inhaligheid
Geert van Oorschot runde jarenlang in z’n eentje de Amsterdamse uitgeverij Van Oorschot. Na zijn dood in 1987 liet hij een uitgeversfonds na met ruim zeshonderd titels. De zoon van Geert, Wouter van Oorschot, staat nu aan het roer en de uitgeverij bestaat bijna 70 jaar. Aan de hand van interviewfragmenten ontstaat een beeld van Geert van Oorschot als een bevlogen en zeer eigenzinnig mens. Hij ging als één van de laatste uitgevers zelf met zijn uitgaven langs bij boekwinkels.

Zaterdag 6 december 20:57 uur

 

uitg-polak• Hier is Adriaan van Dis
Johan Polak, de legendarische uitgever en oprichter van uitgeverij Polak & Van Gennep overleed in 1992. In 1986 had Adriaan van Dis een gesprek met Polak over diens werk en leven.
In gesprek met Adriaan van Dis praat Johan Polak over de oprichting van zijn uitgeverij in 1962 en zijn samenwerking met Rob van Gennep.
Hij praat smakelijk over zijn ideale boek en zijn liefde voor de klassieke schrijvers uit het oude Athene en Rome. Als leraar klassieke talen was hij soms tot tranen toe geroerd bij het voorlezen van Lucretius. Zijn bibliotheek is moeilijker toegankelijk dan de kluizen van de Nederlandse Bank. Niemand is er welkom, tenzij je je onderwerpt aan talloze wassingen en andere voorzorgsmaatregelen.

Zaterdag 6 december 21:38 uur

uitg-lubberhuizen• Het behouden huis: De Bezige Bij 60 jaar
Documentaire over uitgeverij De Bezige Bij, die dit jaar 70 jaar bestaat. Opgericht door verzetsman Geert Lubberhuizen in 1944 om met de opbrengst van rijmprenten en anti-Nazipamfletten kunstenaars en joodse kinderen te steunen. Aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met uitgevers, vrienden en auteurs van De Bezige Bij.

Zaterdag 6 december 22:05 uur

 

 



Leave a Response