Wiel Kusters voorzitter van nieuwe Stichting voor Pierre Kemp

 

Ter nagedachtenis aan de Maastrichtse dichter en schilder Pierre Kemp (1886-1967) is, op initiatief van Wies Neuhof-Meijs, de Pierre Kemp Stichting opgezet. De stichting heeft als doel het behouden en uitbreiden van het erfgoed van Kemp, door zijn werk te promoten en voor iedereen toegankelijk en beschikbaar te maken. Op 1 december, de verjaardag van Pierre Kemp, is de stichting officieel van start gegaan.

Voorzitter van het stichtingsbestuur is dichter en emeritus hoogleraar Algemene en Nederlandse Letterkunde Wiel Kusters, die in 2010 een biografie schreef over het leven van Pierre Kemp. Kusters:

“Pierre Kemp is een van de boeiendste en kleurrijkste eenlingen in de Nederlandse poezie van de twintigste eeuw. Naast talloze gedichten heeft hij een zeer bijzonder schilderkunstig oeuvre tot stand gebracht. Vrijwel los van alle stromingen en groeperingen, waardoor veel van zijn werk de frisheid heeft behouden van het nieuwe. Kemp verdient het in ere te worden gehouden, landelijk, maar zeker ook in Maastricht. Hij kan met recht genoemd worden de grootste dichter uit het Limburg van de twintigste eeuw. Maar hij moet wel nieuwe lezers vinden. Daarvoor gaat de Pierre Kemp Stichting zich inspannen.”

Naast Kusters bestaat het stichtingsbestuur uit Wies Neuhof-Meijs en Ingrid Wijk, directeur van de Universiteitsbibliotheek in Maastricht.

kusters-kemp-2010Pierre Kemp genoot als dichter grote bekendheid. Hij ontving vele prijzen, waaronder de Constantijn Huygensprijs in 1956 en de PC Hooftprijs (staatsprijs der letterkunde) in 1959, en werd daarmee een van de grote Nederlandse dichters van de twintigste eeuw.

• Wiel Kusters
Pierre Kemp ; Een leven

Uitgeverij Vantilt, mei 2010
Gebonden, geillustreerd, deels in kleur, 800 pagina’s
ISBN 9789460040443, verkoopprijs € 39,95
[bestel]

 Leave a Response