Covers with books (26) – De koningin die ging lezen…

covers26-1.jpg

Bij toeval – ze rent achter haar honden aan – ontdekt de Engelse koningin een bibliobus die geparkeerd staat bij de keuken van Windsor Castle. Ze voelt zich verplicht een boek te lenen en alhoewel ze van plan is het de volgende week ongelezen terug te brengen, begint ze te lezen. En ze zal niet meer ophouden. Het leesvirus heeft zich van haar meester gemaakt.
De koningin maakt kennis met Proust, Sylvia Plath en Alice Munroe; schiet – faux pas – tijdens een staatsbanket de Franse president aan over Jean Genet; en vindt in haar eigen bibliotheek (veelal gesigneerde) werken van Thakeray, Dickens, Hardy en George Elliot. Maar het lezen maakt de koningin tot een ander mens, tot een koningin die niet gewenst is.

(Het omslag van dit boek past eigenlijk niet zo in de ‘covers’-serie, maar vanwege Koninginnedag een goed moment om dit aardige boekje onder de aandacht te brengen.)

  • ‘The uncommon reader’ verscheen september 2007 bij Profile Books.

go_previous.jpggo_covers.jpggo_next.jpg    Leave a Response